'neuspjeli pokušaji' / Kurz traži potporu EU-a: 'Treba pomoći imigrantima, ali u njihovim matičnim zemljama'

Image
Foto: Ilustracija/Sinisa Hancic/PIXSELL

Dok je bio ministar vanjskih poslova Kurz je bio žestoki kritičar odluke njemačke kancelarke Angele Merkel da otvori granice Njemačke za više od milijun imigranata 2015.

24.12.2017.
8:56
Ilustracija/Sinisa Hancic/PIXSELL
VOYO logo

Austrijski novi kancelar Sebastian Kurz pozvao je na okončanje onoga što naziva "neuspjelim pokušajima" da se ostvari sustav kvota za podjelu tražitelja azila diljem Europske unije  i na ulaganje novih napora kako bi se pomoglo izbjeglicama u njihovim matičnim zemljama.

Dok je bio ministar vanjskih poslova, Kurz, konzervativac koji sada vlada u koaliciji s radikalno desnom Slobodarskom strankom, bio je žestoki kritičar odluke njemačke kancelarke Angele Merkel da otvori granice Njemačke za više od milijun imigranata 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A otkako je postao austrijski kancelar ovaj tjedan, svrstao se uz Mađarsku i Češku koje se protive prijedlozima koje podržava Njemačka da se tražitelji azila raspodjele po zemljama članicama Europske unije.

"Prisiljavanje država da prihvate izbjeglice neće odvesti Europu dalje. Raprava o tome nema smisla", izjavio je Kurz za njemački "Bild am Sonntag". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Migranti koji su se uputili u Europu ne žele ići u Bugarsku ili Mađarsku. Oni žele ići u Njemačku, Austriju ili Švedsku", rekao je Kurz.

I zato novi austrijski kancelar traži potporu EU-a, "možda čak i vojnu" u naporima da se pomogne imigrantima u njihovim matičnim zemljama ili u susjednim državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako to nije moguće, onda im treba pomoći u sigurnim područjima na njihovom kontinentu. EU bi to trebala podržati, možda čak i organizirati i poduprijeti vojno", dodao je.

No nije poznato prema izvatcima iz intervjua koje je objavio "Bild" na kakvu je vojnu pomoć mislio austrijski kancelar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo