izbori za dva tjedna / Laburisti smanjili prednost pred konzervativcima britanske premijerke Therese May

Image
Foto: AP Images

Ankete su konzervativcima Therese May predviđale uvjerljivu pobjedu nakon što je u travnju odlučila održati prijevremene izbore, no njeno je vodstvo smanjeno posljednjih dana

22.5.2017.
19:59
AP Images
VOYO logo

Britanska laburistička stranka smanjila je prednost konzervativaca premijerke Therese May na 14 s 20 posto, koliko je zaostajala prije tjedna dana, pokazalo je istraživanje agencije ICM. 

Istraživanje provedeno za list The Guardian pokazalo je da je uoči izbora koji će se održati 8. lipnja vladajućim konzervativcima potpora pala za jedan posto i sada iznosi 47 posto, dok su laburisti skočili za pet posto na ukupno 33 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ankete su konzervativcima Therese May predviđale uvjerljivu pobjedu nakon što je u travnju odlučila održati prijevremene izbore, no njeno je vodstvo smanjeno posljednjih dana nakon što su obje strane objavile svoje političke planove, poznate kao manifesti.

May je u ponedjeljak bila primorana odustati od nekih od njenih najistaknutijih obećanja nakon što su glasači hladno reagirali na njen prijedlog da stariji građani plaćaju više za socijalnu skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od objave stranačkih manifesta ankete tijekom vikenda su upozorile da se laburistička stranka, iako još priličnom zaostatku, vraća", rekao je direktor ICM-a Martin Boom.

"Konzervativci su imali loš vikend... no vidjeli smo kratkoročne učinke poput ovih ranije i viđali smo kako se tope. To je još uvijek golemo vodstvo konzervativaca od 14 posto te su to još uvijek njihovi izbori".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ICM je naveo procjenu analitičara Electoral Calculusa da bi po izbornim predviđanjima konzervativci imali bi 134 mjesta preko natpolovične većine u parlamentu od 650 zastupnika. David Cameron, prethodnik Therese May, u 2015. osvojio je većinu za 12 zastupničkih mjesta.

Istraživanje je pokazalo i da je potpora liberalnim demokratima pala za jedan posto te sada  imaju devet posto, a stranci UKIP za dva na četiri posto. To je najniža potpora koju je ikada ICM zabilježio za tu stranku koja je imala ključnu ulogu u glasovanju o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ICM, koji  je anketu proveo na 2004 ispitanika od 19. do 21. svibnja, rekao je da se slabiji rezultata UKIP dijelom može pripisati promjeni metodologije.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo