'Igre gladi' / Lavrov u Egiptu počinje turneju kojom umiruje partnere oko izvoza ruskog žita, poziva se i na Putina

Image
Foto: AP

Provedivost sporazuma o izvozu ukrajinskog i ruskog žita postala je upitna pošto je dan nakon što su ga potpisali, ruska vojska tukla luku u Odesi

24.7.2022.
18:25
AP
VOYO logo

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji boravi u posjetu Egiptu, nastojao je u nedjelju umiriti egipatske partnere nakon dogovora o "sigurnim rutama" za izvoz ukrajinskih i ruskih žitarica koji treba otkloniti prijetnju prehrambene nesigurnosti u Africi.

"Potvrdili smo predanost ruskih izvoznika žitarica poštovanju svih preuzetih obveza", rekao je Sergej Lavrov na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s egipatskim kolegom Samehom Šukrijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PLANOVI OKUPATORA ĆE PROPASTI!' /

Do rujna planiraju osloboditi cijelu regiju: 'Da sam ruski vojnik u Hersonu, sad bi me jako bilo strah'

Image
'PLANOVI OKUPATORA ĆE PROPASTI!' /

Do rujna planiraju osloboditi cijelu regiju: 'Da sam ruski vojnik u Hersonu, sad bi me jako bilo strah'

"I predsjednik Vladimir Putin istaknuo je to u nedavnom telefonskom razgovoru s egipatskim predsjednikom (Abdelom Fatahom) Al-Sisijem", dodao je Lavrov koji će idućeg tjedna posjetiti Ugandu, Etiopiju i Kongo.

Ugovor koji su u petak u Istanbulu potpisali Rusija i Ukrajina pod pokroviteljstvom UN-a predviđa uspostavu "sigurnih koridora" za plovidbu trgovačkih brodova Crnim morem, a Moskva i Kijev obvezuju se da ih neće napadati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor će omogućiti izvoz 20 do 25 milijuna tona žitarica blokiranih u Ukrajini i olakšati izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, što će umanjiti opasnost svjetske prehrambene krize, napose u Africi.

Rusija je dobila jamstvo da se zapadne sankcije neće ni izravno ni neizravno primjenjivati na njezin izvoz gnojiva i prehrambenih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavni tajnik (UN-a) preuzeo je na sebe dužnost da ukine ta nezakonita ograničenja koja su Sjedinjene Države i Europska unija uvele protiv (ruskih) logističkih i financijskih mreža", opetovao je Lavrov u nedjelju u Kairu.

Ujedno je istaknuo da su Moskva i Kairo "obostrano zadovoljni" svojim vezama te spomenuo izgradnju prve nuklearne elektrane u Egiptu koja je u tijeku a povjerena je Moskvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provedivost sporazuma postala je upitna pošto je dan nakon što su ga potpisali predstavnici UN-a i Turske kao posrednici te Rusija i Ukrajina, ruska vojska raketirala crnomorsku luku Odesu. Raketiranje su osudili Kijev i zapad, a Moskva tvrdi da je gađala ukrajinski vojni brod s oružjem isporučenim iz Sjedinjenih Država.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo