OKRUPNJAVANJE DESNICE / Lice 'nove Europe': Orban i Salvini sastali se na granici ispred žilet žice

Image
Foto: Twitter / Matteo Salvini

Salvini je heroj koji je zaustavio migracije na moru, kao što smo mi napravili na kopnu, kazao je Orban

2.5.2019.
17:51
Twitter / Matteo Salvini
VOYO logo

Mađarski premijer Viktor Orban i talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, dvojica najistaknutijih europskih euroskeptika i protivnika imigraciji, sastali su se u četvrtak na mađarskoj granici sa Srbijom.

Orban i Salvini pozirali su fotografima ispred tri metra visoke ograde od bodljikave žice koju je mađarska vlada podignula potkraj 2015. kako bi zaustavila migrantski val koji je tzv. balkanskom rutom pristizao s Bliskog istoka i iz Afrike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salvini, koji se kao i Orban žestoko protivi imigraciji i tvrdi da brani europsko kršćansko nasljeđe, razgledao je mađarski sustav za nadzor granice, uključujući helikopterom.

"Vjerujemo da će nova Europa od 27. svibnja (dana nakon europskih izbora) štititi svoje vanjske granice, bilo kopnene, kao u Mađarskoj, ili pomorske, kao u Italiji", rekao je Salvini na konferenciji za novinare s mađarskim kolegom Sandorom Pinterom. "Jer problem nije raspodjela migranta koji su već ovdje, nego sprječavanje dolaska još tisuća drugih", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o repatrijaciji ilegalnih migranata u EU, kazao je da bi Unija trebala "ponovno otvoriti razgovore o svim trgovinskim i gospodarskim sporazumima" sa zemljama iz kojih oni dolaze a koje ne pristaju na povratak svojih građana.

Salvini, ujedno zamjenik talijanskog premijera, rekao je da bi Europa imala daleko manje kriminala i problema kada bi druge europske države imale jednako ozbiljan i strog pristup prema imigraciji kao i Mađarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orban i Salvini trebali bi, prema najavama, razgovarati i o mogućoj suradnji između Salvinijeve koalicije stranaka krajnje desnice i Orbanove stranke Fidesz, koja je još uvijek članica grupacije desnog centra, Europske pučke stranke (EPP).

"Europska pučka stranka sprema se počiniti samoubojstvo i vezati se uz ljevicu", kazao je uoči susreta Orban u intervjuu za talijansku La Stampu od srijede, referirajući se na koaliciju europskih konzervativaca i socijaldemokrata koja već dugo dominira europskom politikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo pronaći drugi put kroz suradnju s europskim desnim krilom. Ne znamo kakvu će grupaciju izgraditi Salvini, no nadamo se da će ona biti snažna. EPP mora surađivati s europskom desnicom", dodao je Orban ističući potrebu da EPP surađuje s europskom desnicom. 

Orbanova stranka je članica EPP-a, no privremeno je suspendirana zbog svojih radikalnih, antieuropskih pozicija i problema s poštivanjem vladavine prava, slobode tiska i prava manjina. Sam Orban niječe da krši europska načela i tvrdi da želi ostati članom EPP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orban je, uoči Salvinijeva posjeta, nazvao čelnika talijanske krajnje desne stranke Liga najvažnijom europskom figurom "zato što je zaustavio migraciju i transformaciju Europske unije", prenijela je mađarska agencija MTI izvatke iz Orbanova intervjua. 

"On je heroj koji je zaustavio migracije na moru, kao što smo mi napravili na kopnu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnica njemačkih konzervativaca i potencijalna nasljednica Angele Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, odlučno je odbila Orbanove sugestije. "Ako Orban izabere ići dalje od EPP-a, tada nema povratka u EPP ni njemu ni njegovom Fideszu", kazala je dodavši da od ožujka i suspenzije Orban i Fidesz nemaju utjecaja na politiku EPP-a.

Čelnik EPP-a i njegov kandidat za čelnika Europske komisije Manfred Weber istaknuo je da preferira savezništvo sa socijalistima i liberalima radije nego li s euroskeptičnim, suverenističkim snagama koje su sklone Salviniju, koji pokušava okupiti europsku krajnju desnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo