IZBORI ZA EP / Liga i AfD objavili stvaranje nove krajnje desne grupacije u Europskom parlamentu

Image
Foto: (AP Photo/Luca Bruno

Novi zastupnički klub zvat će se Europski savez naroda i država (EAPN), a nova skupina zasad nije predstavila detaljniji manifest

8.4.2019.
21:27
(AP Photo/Luca Bruno
VOYO logo

Oporbena njemačka Alternativa za Njemačku (AfD) i vladajuća talijanska Liga objavili su u ponedjeljak da će u Europskom parlamentu zajedno s drugim euroskeptičnim, krajnje desnim strankama stvoriti novi klub zastupnika.

Novi zastupnički klub zvat će se Europski savez naroda i država (EAPN), najavio je u Milanu čelnik AfD-a Joerg Muethen na konferenciji za tisak s Matteom Salvinijem, čelnikom Lige i potpredsjednikom talijanske vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Širimo obitelj euroskeptika i radimo na novom europskom snu. Danas za mnoge građane i mnoge ljude Europa predstavlja noćnu moru, a ne san", rekao je Salvini.

Za sada su Danska narodna stranka i Finska stranka, koje su također imale svoje predstavnike u Milanu, jedine druge potvrđene članice grupacije kojoj za ispunjenje ciljeva treba još partnera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savez poziva sve stranke " za koje su pridjevi poput konzervativno, liberalno, domoljubno više od praznih riječi. Nisu dobrodošli socijalisti, komunisti, eko-fašisti i ekstremisti, bili lijevi ili desni", rekao je Meuthen.

Iz Milana su predstavnici četiri stranke uputili "otvoreni poziv" svim euroskeptičnim strankama koje su trenutno podijeljene u tri zastupničke skupine u Europskom  parlamentu da se pridruže EAPN-u, no, kako je rekao Olli Kotro iz Finske stranke "još treba vidjeti tko će se pridružiti novom savezu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj je biti prva, najvažnija, najbrojnija skupina u Europskom parlamentu, ona s nasvježijim idejama, zastupljena u svim, ili gotovo svim zemljama EU-a", rekao je Salvini novinarima. 

Cilj, ako ne nerealno, djeluje vrlo optimistično. Za osnivanje kluba zastupnika u Europskom paralmentu potrebno je 25 zastupnika iz barem četvrtina država članica, a trenutno postoji osam klubova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Lige u talijanskoj vladi Lorenzo Fontana listu La Stampa je rekao da očekuje da će euroskeptici u Europskom parlamentu osvojiti "120 do 140 mjesta" od 705 ili 751, ovisno hoće li Ujedinjeno Kraljevstvo sudjelovati na europskim izborima.

U Milanu nije bilo predstavnika francuskog Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen i vladajuće austrijske Slobodarske stranke (FPOe), ali su te stranke potvrdile da surađuju s Ligom s kojom su u istoj grupaciji u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će Le Pen sudjelovati na velikom predizbornom skupu koji je Salvini najavio za 18. svibnja na središnjem trgu pred milanskom katedralom. Meuthen je također najavio svoj dolazak na taj skup.

Druge desničarske i populističke snage koje nisu bile konferenciji za tisak u Milanu za sada odbijaju formalni savez s Ligom. Među njima su stranka Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana i poljska stranka Pravo i pravda (PiS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Europskom parlamentu trenutno postoje tri desničarska, euroskeptična zastupnička kluba;  Europa nacija i sloboda u kojoj su Liga i Marine Le Pen (ENF), Europski konzervativci i reformisti (ECR), u kojem je PiS, te Europa slobode i izravne demokracije, kojem pripada AfD.

Očekuje se da će na izborima, s obzirom  na rast neprijateljstva prema establishmentu u više europskih država, euroskeptici ojačati, no nije jasno koliko mogu potkopati "srednju struju"  politike EU-a kojom već dugo dominiraju stranke centra, desnog centra i lijevog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zamisao je napustiti centraliziranu Europu jedne mjere za sve i vratiti moć nacionalnim parlamentima. Napustiti opasnu utopiju sjedinjenih država Europe", rekao je agenciji Dpa glasnogovornik Lige za vanjsku politiku Marco Zanni.

No za Ligu, AfD i druge članice novonastalog EAPN-a izazov bi mogao predstavljati nalaženje zajedničkih stajališta. Svi predstavnici stranaka u Milanu su govorili o potrebi kontrole imigracije i borbe protiv terorizma, ali su prelazili preko razlika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meuthen je, primjerice, rekao da je za to da se EU-u prepusti upravljanje trgovinskom politikom dok je Salvini rekao da želi u tom području vratiti ovlasti državama. Nova skupina u Milanu nije predstavila detaljniji manifest.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo