Razgledajte kako sad izgleda / Litva prodaje kompleks bivšeg CIA-inog centra za mučenje osumnjičenih terorista koji su sad u Guantanamu

Image
Foto: RTL Arhiva
Image
Foto: RTL Arhiva

Ovdje su 2005. i 2006. ispitivali brutalnim metodama ljude za koje su smatrali da su bili glavni Al Kaidini mozgovi iza najgorih terorističkih pokolja

25.1.2022.
15:20
RTL Arhiva
VOYO logo

Imanje okruženo prirodom u neposrednoj blizini Antaviliaija, sjeverozapadnog predgrađa Vilniusa, glavnog grada Litve.

Izolacija odlična, posebno zvučna, vlastiti agregat za električnu energiju, vlastita opskrba vodom, 968 metara četvornih stambenog i drugog prostora, deset soba, od kojih su neke doduše bez prozora, ali sve skupa tako organizirano da budući vlasnik prostor može oblikovati doslovno kako želi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Bez prozora!?)

Takav bi bio opis nekretnine za koju Reuters navodi da je litavska državna agencija za nekretnine više ne treba, te se može očekivati da ju se uskoro ponudi na javnoj dražbi, a koja je krajem 2009. dospjela u centar svjetskog skandala kad su dvojica novinara ABC Newsa otkrila da je agencija od rujna 2004. do studenog 2005. tu držala svoj zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatvor" je zapravo samo djelomični opis onoga što se ovdje nalazilo. Zapadni mediji češće ga nazivaju mjestom za mučenje osumnjičenih za terorizam. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje je, primjerice, CIA držala zatočenog Abua Zubaydaha kojemu je nedavno Litva isplatila odštetu od 100.000 eura. Odštetu je na Europskom sudu za ljudska prava izborio još 2014. kao žrtva mučenja na teritoriju Litve, ali, kako je riječ o osumnjičenom za terorizam koji je i dalje zatočen u Guantanamu, sve do sada mu se nije mogla isplatiti. 

Mučenje je zakonom zabranjeno od Konvencije za ljudska prava UN-a, preko Europske konvencije za ljudska prava do nacionalnih zakonodavstava članica EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače je riječ o 51-godišnjem Saudijcu, kojega je CIA uhvatila u ožujku 2002. u Pakistanu kao jednog od visokih suradnika Osame bin Ladena. Zubaydah se branio da on s Al Kaidom nema ništa, da je vojni logor za vježbu Khalden u Afganistanu bio u sukobu s Al Kaidom…

Uglavnom, on je još uvijek u Guantanamu, protiv njega nije podignuta optužnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Godišnjica napada /

Pogledajte kako je izgledalo to kobno jutro 11. rujna 2001. kada se dogodilo nezamislivo

Khalid Sheikh Mohammed je također bio na ispitivanjima na ovom mjestu poput waterboardinga, uskraćivanja sna, izlaganja stalnoj, dugotrajnoj umjetnoj rasvjeti i slično. Ovaj 57-godišnji Pakistanac je poznat kao "glavni arhitekt napada od 11. rujna", te još brojnih drugih terorističkih udara u službi Al Kaide. 

Njemu od 7. rujna prošle godine traje ponovljeno suđenje na kojem mu, ako bi mu bile dokazane optužbe, prijetila i smrtna kazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći koji je prošao kroz centar u predgrađu Vilniusa, a koji se dandanas nalazi u Guantanamu u zatočeništvu, je Mustafa al-Hawsawi, Saudijac koji, za razliku od Zubaydaha, jest optužen, ali mu suđenje, za razliku od od Sheikha Mohammeda, još nije počelo.

Administracija predsjednika Georgea W. Busha i CIA-e u to vrijeme primjenu mučenja pri saslušavanjima osumnjičenih argumentirali su time što je riječ o osumnjičenim visokim pripadnicima Al Kaide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarski izvještaji navode da je CIA ovaj centar u Litvi konačno napustila 2006. zbog nemogućnosti pružanja medicinske skrbi zatočenicima. Sljedeće godine mjesto je preuzela Državna sigurnosna služba Litve kao poligon za trening. Takvo je bilo stanje sve do 2018., a sad, kako javlja Reuters, Litvi to mjesto više nije potrebno.

Mjesto je, inače, od 1992. bilo u vlasništvu obitelji koja je tu otvorila konjički klub s gostionicom, rekonstruirala je 2001. da bi je 2004. prodala tvrtki Elite LLC, podružnici američkog Star Group Finance & Holdings iz Delawarea. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad nije poznata minimalna cijena koju će vlasti Litve tražiti za ovu nekretninu.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo