EKOLOZI SU ZGROŽENI / Lokalne vlasti poprskale plažu izbjeljivačem da bi zaštitili djecu: Sada im se smiješi kazna

Image
Foto: Shutterstock

Priča iz Španjolske šokirala je svijet

30.4.2020.
16:13
Shutterstock
VOYO logo

Lokalne vlasti u španjolskom odmaralištu Zahara de los Atunes na andaluzijskoj obali poprskale su otopinom izbjeljivača više od dva kilometra plaže samo dan prije nego što je po prvi put nakon uvođenja karantene u Španjolskoj djeci dopušten izlazak iz kuće. Ekolozi su ostali u šoku i zgroženi upozoravaju da je lokalnom ekosustavu nanesena ogromna šteta.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska je jedna od zemalja koja je s 23.800 preminulih najteže pogođena krizom koronavirusa, a vlada u Madridu nedavno je najavila popuštanje mjera sprječavanja širenja zaraze u četiri faze do kraja lipnja.

María Dolores Iglesias, voditeljica volonterske skupine za zaštitu okoliša u provinciji Cádiz, posjetila je plažu i kazala da je užasnuta zatečenim stanjem: ''Izbjeljivač je ubio sve na tlu. Ništa se ne vidi, čak ni insekti''.

Plaža i njezine dine zaštićena su lokacija za gniježđenje ptica selica, a Iglesias je rekla da je vidjela najmanje jedno uništeno gnijezdo s jajima preko kojeg su prešli traktori: ''Izbjeljivač se koristi kao vrlo jako dezinfekcijsko sredstvo te se obično upotrebljava za dezinfekciju ulica i asfalta, ali ovdje je počinjena ogromna šteta''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, zbog mjera karantene divlji svijet je na ovoj plaži doslovno bujao, a kako prenosi BBC, Iglesias je podsjetila da ''plaža ima svoj vlastiti način pročišćavanja i ovo prskanje nije bilo potrebno. Lokalne vlasti uopće nisu razmišljale o tome da je plaža živi ekosustav''.

Lokalni čelnik Agustín Conejo priznao je da je ovaj potez bio pogrešan, iako je odluka došla iz najbolje namjere, naime - htjeli su zaštititi djecu koja su nakon šest tjedana karantene trebala doći na more. Takav suludi potez sada bi mogao biti kažnjen, naime, andaluzijska regionalna vlada sada razmišlja o kažnjavanju lokalne samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo