nema povratka na staro / Macron: 'Brexit je povijesni znak za uzbunu'; Merkel: 'Brexit predstavlja duboki rez za Europu'

Image
Foto: AP Images

Velika Britanija će u petak postati prva zemlja koja napušta EU

31.1.2020.
23:27
AP Images
VOYO logo

Odlazak Velike Britanije iz EU u petak u ponoć je "šok i povijesni znak za uzbunu za cijelu Europu", izjavio je u petak francuski predsjednik Emmanuel Macron. 

"Taj izlazak je šok. To je povijesni znak za uzbunu koji mora odzvanjati u svakoj od naših zemalja, mora ga čuti cijela Europa i mora nas potaknuti na razmišljanje", rekao je Macron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj Brexit je moguć jer nam je Europa prečesto bila žrtveno janje naših vlastitih problema, jer nismo dovoljno promijenili našu Europu. Više nego ikada trebamo Europu, suočeni s Kinom i Sjedinjenim Državama kako bi zaštitili naše interese", istaknuo je.

Europu moramo učiniti "suverenijom, demokratskijom, bližom građanima i jednostavnijom u svakodnevnom životu kako bismo izgradili jasniji europski projekt", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je tužan dan, to ne skrivamo, ali nas upućuje na drugačije postupanje", dodao je Macron.

Macron tvrdi da je referendumska kampanja o Brexitu 2016. bila "satkana od laži, pretjerivanja, pojednostavljivanja, obećanja koja se nikada neće ispuniti i ona pokazuje da uvijek moramo biti svjesni do kuda laž može dovesti u našim demokracijama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski predsjednik je naglasio da će tijekom cijele 2020. trajati prijelazno razdoblje. Rekao je da novo partnerstvo mora biti "jako i zahtjevno", i naglasio da će se zalagati za interese ribara, poljoprivrednika, industrijalaca, znanstvenika, radnika i studenata.

"Ali to će biti drugačiji odnos od onog koji smo proživljavali nekoliko desetljeća. Britanski narod je odlučio napustiti EU i neće više imati iste obveze, ali niti prava", upozorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel: Brexit predstavlja "duboki rez" za Europu

Brexit predstavlja "duboki rez" za Njemačku i za cijelu Europu, ocijenila je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel i dodala da očekuje "intenzivne" pregovore o budućem odnosu s Velikom Britanijom.

"Njemačka želi ostati blizak partner i prijatelj Velike Britanije", rekla je u video poruci objavljenoj samo nekoliko sati od izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno je naglasila da će Europa braniti svoje interese, posebice integritet europskog jedinstvenog tržišta u teškim pregovorima koji će uslijediti ove godine u definiranju budućeg trgovinskog odnosa između bloka preostalih 27 zemalja i Londona.

Naglasila je da će ti pregovori obilježiti ovu godinu, te da očekuje intenzivne pregovore, uputivši upozorenje Britancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što će se Britanci više udaljavati od uvjeta jedinstvenog tržišta, više će se mijenjati naši budući odnosi", rekla je.

"Europska unija nam jamči jaki glas u svijetu koji se neprestano mijenja i odlučni smo nastaviti uspješnu priču Europe s preostalih 26 zemalja", naglasio je njezin glasnogovornik Steffen Seibert na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika Britanija će u petak postati prva zemlja koja napušta EU.

Taj odlazak obilježava početak druge faze: složenih pregovora o vezama Londona i Bruxellesa nakon tranzicijskog razdoblja do 31. prosinca, ali i između Londona i drugih zemalja poput Sjedinjenih Država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo