koronakriza / Macron i Merkel sastaju se uoči EU samita: Obje zemlje podupiru ideju fonda za oporavak

Image
Foto: AP Images

Macron i Merkel će raspravljati o predstojećem njemačkom predsjedavanju Europskim vijećem

29.6.2020.
8:01
AP Images
VOYO logo

Francuski predsjednik Emmanuel Macron trebao bi u ponedjeljak poslijepodne posjetiti njemačku kancelarku Angelu Merkel uoči ključnih pregovora EU-a sredinom srpnja o fondu za oporavak od koronavirusa i višegodišnjem proračunu.

Štedljiva četvorka

Francuska i Njemačka, kao i zemlje na jugu koje su teško pogođene virusom, podupiru prijedlog Europske komisije za stvaranje fonda za oporavak koji uključuje 500 milijardi eura u proračunskim transferima i 250 milijardi u zajmovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No skupina nazvana "štedljiva četvorka" - Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska - protive se velikim zajmovima bez ikakvih reformskih uvjeta. Izvor iz Elizejske palače prošli je tjedan rekao da je Francuska optimistična i odlučna po pitanju toga, no i priznao da "još uvijek nismo tamo".

Macronov posjet nizozemskom premijeru Marku Ruffeu u Hagu u utorak donio je određeni napredak i u svačijem je interesu postizanje dogovora u srpnju, rekao je izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
hrvatskoj čestitke /

Plenković i Merkel o EU i turističkoj sezoni: 1. srpnja predsjedanje preuzima Njemačka

Image
hrvatskoj čestitke /

Plenković i Merkel o EU i turističkoj sezoni: 1. srpnja predsjedanje preuzima Njemačka

Dogovor o paketu oporavka

Ranije ovaj mjesec EU čelnici održali su video sastanak koji nije donio rezultate te bi ponovno trebali razgovarati 17.-18. srpnja, ovoga puta na fizičkom sastanku, kako bi pokušali postići dogovor o paketu oporavka i proračunu unije za 2021. - 2027.

Macron i Merkel će raspravljati o predstojećem njemačkom predsjedavanju Europskim vijećem i pitanjima klime, trgovine i migracije na svom popodnevnom sastanku u Mesebergu, sjeverno od Berlina, rekao je izvor iz Elizejske palače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije, tijekom radne večere, raspravljat će o stvarima na globalnoj razini, uključujući odnose sa SAD-om, Kinom, Turskom i sukobima u Libiji i sahelskoj regiji zapadne Afrike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo