čeka nove prijedloge / Macron i Tusk odlučni: Nema novih pregovora između Britanije i EU-a o Brexitu

Image
Foto: AP Images

Backstop ima za cilj ostaviti otvorenom granicu između Irske i Sjeverne Irske nakon Brexita

30.1.2019.
7:10
AP Images
VOYO logo

Francuska je u utorak odbacila bilo kakve ponovne pregovore o razlazu između Britanije i Europske unije te je pozvala Britaniju da dade kredibilne prijedloge nakon što su se britanski parlamentarci većinski složili oko toga da britanska vlada osigura promjene vezano uz ključni element sporazuma.   

Zastupnici u britanskom parlamentu kazali su premijerki Theresi May da, ako želi da oni izglasaju sporazum o razlazu, ona mora pregovarati o tome da se zamjeni dogovor o tzv. backstopu, granici između europske članice Irske i britanskog teritorija Sjeverne Irske, nespecificiranim "alternativnim aranžmanom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Backstop ima za cilj ostaviti otvorenom granicu između Irske i Sjeverne Irske nakon brexita. Tom rješenju snažno se opiru mnogi u Konzervativnoj stranci premijerke Therese May, koji smatraju da tim rješenjem postoji opasnost da Britanija ostane stalno vezana carinskom unijom sa Europskom unijom.

 "Sporazum o izlasku i 'backstop' usvojili su zajedno britanska vlada i EU u studenome. O tom se sporazumu ne može ponovno pregovarati. EU je s tim u vezi bila jasna", priopćio je ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako, s druge strane, Britanija želi razgovarati o budućim odnosima s EU ili otvoriti novi proces (izbore, referendum isl.) koji želi odrediti, EU je za to otvorena, uz poštivanje njenih interesa i vrijednosti", navodi se u priopćenju.

"U svakom slučaju, urgentno je da Velika Britanija  razjasni svoje namjere i podnese vjerodostojne prijedloge", zaključuje se u priopćenju francuskog predsjednika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Europskog vijeća poručio: o 'backstopu' se ne može ponovno pregovarati

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazao je kako se o sporazumu o razlazu između Velike Britanije i Europske unije ne može ponovno pregovarati nakon što je britanski parlament u utorak navečer glasao u prilog tome da se buduće granično rješenje s Irskom, poznato kao "backstop", zamijeni "alternativnim rješenjima", koje parlament nije specificirao.  

"Backstop" ima za cilj ostaviti granicu između europske članice Irske i Sjeverne Irske, koja spada pod Veliku Britaniju, otvorenom, čemu se snažno opiru mnogi iz redova Konzervativaca britanske premijerke Therese May smatrajući da u sklopu tog rješenja postoji rizik da Velika Britanija ostane u trajnoj carinskoj uniji s Europskom unijom.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ugovor o izlasku jest i ostaje najbolje rješenje i jedini način da se osigura uredan izlazak Velike Britanije iz Europske unije", poručio je Tusk preko svog glasnogovornika.

"Backstop je sastavni dio sporazuma o izlasku, a sporazum o izlasku nije otvoren za ponovne pregovore", naveo je Tusk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donji dom britanskog parlamenta također je u utorak prihvatio amandman kojim se odbija neuređen izlazak Britanije iz EU, tzv. tvrdi brexit.

"Pozdravljamo i dijelimo britanske ambicije da se izbjegne scenarij bez sporazuma. Nastavljamo pozivati britansku vladu da objavi svoje namjere u odnosu na svoje sljedeće korake čim prije to bude moguće", kazao je Tusk u ime 27 država članica koje ostaju u europskom bloku nakon britanskog izlaska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tusk je dodao kako će EU nastaviti s pripremama kao i s ratifikacijom postojećeg sporazuma o britanskom izlasku koji je zaustavljen s britanske strane.

Britanija bi trebala napustiti EU 29. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo