ITALIJA NEUKROTIVA / Macron o vrhuncu migrantske krize: 'Ne vjerujem u zlu kob logike blokova Uniji'

Image
Foto: AP

Italija je objavila da će njezine luke biti zatvorene cijelog ljeta za nevladine udruge koje spašavaju migrante

30.6.2018.
20:32
AP
VOYO logo

Francuski predsjednik Emmanuel Macron branio je u subotu "zajedništvo i učinkovitost" Europe nakon zaključenja sporazuma u Bruxellesu o migrantskom pitanju.

Tijekom sastanaka s premijerima Češke i Slovačke u Elizejskoj palači, francuski predsjednik je rekao da ne vjeruje u zlu kob logike blokova u Uniji. "U tim nemirnim vremenima, moramo pronaći zajedništvo i učinkovitost u poštivanju naših vrijednosti i naše zajedničke povijesti", nastavio je Macron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš sporazum je jako dobar signal za Europljane koji su gubili povjerenje u Europsku uniju", ocijenio je češki premijer Andrej Babiš.

Slovački premijer Peter Pellegrini je pohvalio Macrona rekavši da je "unio dinamiku u europske rasprave". "Poduzimate sve za pokretanje naših europskih rješenja", izjavio je tijekom tog susreta u Parizu održanog prigodom obilježavanja stote obljetnice utemeljenja čehoslovačke vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija i zemlje središnje Europe izrazile su u petak zadovoljstvo zbog kompromisa o migrantskom pitanju postignutom tijekom summita EU-a u Bruxellesu.

Češka i Slovačka, članice Višegradske skupine, nisu sklone prihvatu migranata u svojim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazum zaključen u Bruxellesu otvara brojna pitanja u vezi primjene i izaziva oštre kritike nevladinih organizacija.

Sporazum predlaže novi pristup i osnivanje platforme iskrcavanja migranata izvan EU-a kako bi ih se odvratilo od prelaska Sredozemnog mora. Dvadeset osam članica EU-a pozvalo je nevladine organizacije da ne ometaju operacije libijske obalne straže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija je objavila da će njezine luke biti zatvorene cijelog ljeta za nevladine udruge koje spašavaju migrante i ta objava najavljuje poteškoće koje slijede.

Nova nesreća ilegalnih imigranata u petak je podsjetila na ljudske drame koje stoje iza diplomatskih postupaka. Tri bebe su smrtno stradale i stotinjak ljudi se smatra nestalima, među kojima ima žena i djece, nakon potonuća gumenog čamca kod zapadne obale Libije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo