'NEMA KOMPROMISA' / Mađarska odbija raspravljati i o embargu na ruski plin: 'Članicama EU ne smije se nametnuti obaveza oko nabave'

Image
Foto: AP

Szijjarto je kazao da se Mađarska u zalihama ima tri četvrtine obvezne količine zaliha plina za Europsku uniju

27.6.2022.
20:32
AP
VOYO logo

Mađarska vlada odbija raspravljati i o mogućnosti uvođenja embarga na ruski prirodni plin, kazao je ministar Peter Szijjarto u ponedjeljak, te dodao da Mađarska ne pristaje na kompromis kad je riječ o sigurnosti opskrbe plinom.

Embargo na ruski plin poljuljao bi gospodarstvo i sposobnost funkcioniranja zemlje, prenijelo je mađarsko ministarstvo Szijjartovu izjavu prije sastanka ministara energetike Europske unije u Luksemburgu. Na sastanku će se razgovarati i o osnivanju zajedničke platforme za nabavu energije, najavio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smeta nam što Europska unija traži nove izvore plina, no sudjelovanje u tome mora biti dobrovoljno.", kazao je Szijjarto. "Zemljama članicama ne smije se nametnuti nikakva obveza vezana uz nabavu".

Image
PONUDILI SVOJ TERITORIJ /

Mađarska nudi potencijalnu rutu za izvoz žitarica iz Ukrajine: 'To se može postići u kratkom roku'

Image
PONUDILI SVOJ TERITORIJ /

Mađarska nudi potencijalnu rutu za izvoz žitarica iz Ukrajine: 'To se može postići u kratkom roku'

Szijjarto je također ukazao na tehničke poteškoće na putevima opskrbe plinom iz Rusije u zapadnu Europu. Mađarska od Europske komisije očekuje da istraži jesu li te poteškoće stvarno izazvane kašnjenjem u povratku opreme koja je potrebna za rukovanje plinovodom, koja je bila poslana u Kanadu zbog održavanja, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je to istina, onda od Europske komisije očekujemo da poduzme mjere kojima bi se spriječila kratkoročna kriza s europskim zalihama plina", kazao je Szijjarto. Nekoliko zapadnoeuropskih država moralo je proglasiti izvanredno stanje, istaknuo je.

"Rat u našemu susjedstvu i sankcije koje su zbog njega nametnute dovele su do ozbiljnog porasta cijena na europskom energetskom tržištu .", kazao je Szijjarto. Postoji i "vrlo ozbiljan problem" s količinama i obujmom "te su ti problemi uzrokovali još veći porast cijena", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Szijjarto je kazao da se Mađarska u zalihama ima tri četvrtine obvezne količine zaliha plina za Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo