ILEGALNO UŠLI U ZEMLJU / Mađari nemaju milosti: pokrenut sudski postupak protiv 24.000 migranata

Image
Foto: AP

Mađarska policija objavila je na svojoj internetskoj stranici da je 23.991 osoba uhvaćena na mađarsko-hrvatskoj granici, a 636 na granici sa Srbijom. Pet osoba je pritvoreno zbog krivotvorenja dokumenata

28.9.2015.
11:57
AP
VOYO logo

BUDIMPEŠTA - Policija je pokrenula postupak protiv više od 24.000 migranata koji su za vikend ilegalno ušli u Mađarsku, a ministar vanjskih poslova te članice Europske unije rekao je da bi ponovno uvođenje kontrola na granicama unutar schengenske zone kao odgovor na izbjegličku krizu, zemlju stajalo milijarde eura.

Mađarska policija objavila je na svojoj internetskoj stranici da je 23.991 osoba uhvaćena na mađarsko-hrvatskoj granici, a 636 na granici sa Srbijom. Pet osoba je pritvoreno zbog krivotvorenja dokumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu i nedjelju tužiteljstvo je predalo sudu 64 slučaja protiv migranata zbog ilegalnog ulaska u zemlju, rekao je glasnogovornik ureda državnog tužitelja.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je u intervjuu za poslovni dnevnik Vilaggazdasag od ponedjeljka da bi granične kontrole utjecale na multinacionalne tvrtke koje doprinose ekonomskoj proizvodnji Mađarske svojim velikim udjelom u izvozu zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Szijjartovim riječima, te tvrtke imaju tijesne rokove za dostavu osnovnog materijala i krajnjih proizvoda te bi ih kašnjenja uzrokovana graničnim kontrolama jako pogodila.

"To bi moglo imati nezamislive učinke na proizvodnju velikih tvrtki u Mađarskoj", kazao je Szijjarto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je rekao da nije očekivao da će se u rezultatu svoje migracijske politike Mađarska udaljiti od zapadnoeuropskih zemalja, ali je vidio "rizik" da bi na suradnju s arapskom regijom mogla negativno utjecati izvješća o protuislamskom raspoloženju u zemlji.

Stoga će Mađarska, nastavio je Szijjarto, poduzeti dodatne napore kako bi pokazala arapskoj regiji da je i dalje otvorena i tolerantna kakva je bila ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da se veća pozornost treba usmjeriti na borbu protiv Islamske države.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo