'cijena sistema koji ne funkcionira' / 'Mahire, Dubravko, Alisa, nadam se da ste našli svoj mir zajedno, a nama ostaje da šutimo i sramimo se'

Image
Foto: Facebook/Youtube

U prosincu 2015. godine javnost BiH potreslo je samoubojstvo dječaka, koje je počinio zbog zlostavljanja u školi, tvrdili su njegovi roditelji

28.6.2017.
7:57
Facebook/Youtube
VOYO logo

Alisa Mahmutović, majka Mahira Rakovca, dječaka koji je počinio samoubojstvo zbog zlostavljanja vršnjaka u školi, preminula je nakon teške bolesti, javlja portal Faktor. Stravična sudbina te obitelji tim je postala veća jer je prije šest mjeseci preminuo Alisin suprug Dubravko Lovrenović, koji je bolovao od karcinoma, što je bio uzrok smrti i Alise.

U prosincu 2015. godine Alisin sin Mahir skočio je s osmoga kata sarajevskog nebodera u kojemu je živio s roditeljima. Njegov školski prijatelj otkrio je kako je Mahir trpio zlostavljanje. Vršnjaci su ga, konkretno, vezali za radijator i tjerali da prizna da je gay. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud nije utvrdio postojanje kaznenog djela. Iako su njegovi roditelji i dalje nakon toga, sve do posljednjih dana, tvrdili da je uzrok Mahirovog čina bio nasilje koje je trpio u školi.

Mahirova majka Alisa rođena je 1977. u Tuzli, doktorirala je lingvistiku te je radila na filozofskim fakultetima u Tuzli i Zenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon smrti Mahirovog očuha u siječnju ove godine te nakon sinoćnje smrti Mahirove majke, na Facebook profilu se oglasila Jasna Barjaktarević, ugledna sveučilišna profesorica i psihologinja. 

"Mahire, Dubravko, Alisa...nadam se da ste sada zajedno...i da ste našli svoj mir.... a nama ostaje da ćutimo i stidimo se što sistem u kojem i istina i laž i čovek i nečovek i pravda i nepravda imaju svoju, nekada jadnu i bednu cenu, i dalje funkcioniše, i dalje jede duše onih koji mu ne pripadaju. Svojom borbom spasli ste mnogo dece. Svojom smrću postali ste zauvek noćna mora za one koji su dušu davno prodali Faustu i simbol snage istine i besmisla života bez nje, za one koji su vam verovali..Počivajte u miru sa blagoslovom svih nas koji vas nećemo zaboraviti i napustiti, svih nas koji ćemo nastaviti, u ime istine, da štitimo svoju i tuđu decu od ljudi koji to nisu", napisala je profesorica Bajraktarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo