Radikaliziran ili poremećen? / Mahniti student ubojica iz Heidelberga bio član neonacista, zna se od koga je kupio oružje za krvoproliće na sveučilištu

Image
Foto: AP

Samo tri dana nakon napada na Sveučilištu Heidelberg, kada je na kraju ubio i sebe, istražitelji su otkrili dobar dio priče

28.1.2022.
10:15
AP
VOYO logo

U dvoranu za predavanje punu studenata biologije upao je s torbom u kojoj su bili sačmarica s dvije cijevi Churchill 512, turskog proizvođača Akkar, i puška Marlin Model 1894. Izvadio je sačmaricu i počeo pucati oko sebe. Oko 400 policajaca, od temeljnih do specijalaca, sjurilo se na poprište zločina...

Policija i državno odvjetništvo priopćili su da je 18-godišnji ubojica 23-godišnje studentice koji je u ponedjeljak na Sveučilištu u Heidelbergu ranio još troje studenata, a na kraju počinio samoubojstvo, kao maloljetnik bio član ekstremno desne minorne stranke "Der III. Weg", a kao motiv istražitelji policije i državnog odvjetništva ne isključuju niti mentalnu poremećenost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački i austrijski mediji prenose da je utvrđeno da je student biologije Nikolai G. oružje za mahnito krvoproliće kupio u Austriji. Austrijski Der Standard prenio je da je ubojica oružje kupio u Beču, tjedan dana prije napada na sveučilištu, i to ne samo dvije duge cijevi koje je ponio sa sobom u ponedjeljak, nego i treću, koju je naknadno otkrilo osoblje hotela u sobi u Beču gdje je ubojica odsjeo.

Njemački Der Spiegel doznaje da je Nikolai G. oružje po svoj prilici kupio legalno, prethodno u Austriji dobivši dozvolu za lov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Opsadno stanje /

Do zuba naoružani student iz 'duge cijevi' pucao u Heidelbergu na sveučilištu, ranio više ljudi, pa presudio sam sebi

Image
Opsadno stanje /

Do zuba naoružani student iz 'duge cijevi' pucao u Heidelbergu na sveučilištu, ranio više ljudi, pa presudio sam sebi

Da bi tome doista trebalo biti tako, na to upućuju priopćenja istražitelja koji još uvijek ističu da i dalje nije pokrenuta službena istraga protiv dvoje prodavača oružja kasnijem ubojici. Za drugog prodavača oružja ističe se da je "privatna osoba". 

Kriminalistički istražitelji su rekonstruirali najveći dio samog krvoprolića. Oko podneva Nikolai G. je Mannheimu, gdje je stanovao, spremio dva komada oružja i municiju. Naručio je potom taksi i odvezao se direktno na sveučilište u Heidelbergu, da bi se, izašavši iz taksija, uputio ravno u Zgradu 360 na kampusu, ušao u prepunu dvorano i počeo pucati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražitelji ističu da je ubojica "pucao oko sebe". Hicem u glavu ubio je studenticu, ranio je još troje studenata i potom izašao. Vani je na kraju uperio oružje i u sebe i povukao okidač. S nijednom od četiri žrtve istražitelji nisu utvrdili da je ubojica bio povezan na bilo kakav način.

Pored tijela ubojice pronašli su oružje koje je koristio, te još oko 150 komada streljiva.
Iz državnog odvjetništva u Heidelbergu upozorili su u srijedu u priopćenju na svojim stranicama da su se nedugo nakon krvoprolića po društvenim mrežama počele pojavljivati lažne vijesti, i to ne samo kao puki tračevi, "nego i kao ciljano plasirane dezinformacije kako bi se istražitelje omelo u istrazi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državno odvjetništvo je čak počelo prikupljati informacije o onima za koje utvrde da pripadaju potonjoj skupini autora ciljanih dezinformacija.

Image
Dan poslije /

Krvoproliće na sveučilištu: Ubojica je imao još 100 metaka. Zašto je stao s paljbom? Tko mu je prodao oružje?

Što se tiče neonacističke prošlosti 18-godišnjaka, navodi se da je on kao maloljetnik bio pripadnik "Der III. Weg", ali samo do 2019. kada je iz stranke istupio. Istražitelji zasad nisu utvrdili, a pregledali su određenu količinu relevantnih "digitalnih medija" i saslušali određene svjedoke koji su ga poznavali, da je i dalje imao direktne kontakte s desničarskom scenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode dalje i to da "nije isključeno" da bi se temelj motiva za ubilački pohod mogao pronaći u patološkom psihičkom stanju osumnjičenog ubojice. U priopćenju se signalizira da je ubojica uopće i mogao kupiti oružje u Austriji zbog tamošnjeg liberalnijeg odnosa prema legalnosti trgovanja oružjem nego u Njemačkoj. To su spominjali i neki od medija.

Državno odvjetništvo navodi da je u njegovom stanu pronašlo više mobitela, laptopa i tableta i da nastavlja istragu. Glasnogovornik policije Patrick Knapp čak je izjavio: "Što dublje istražujemo, to nam se otvara sve više pitanja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rhein-Neckar-Zeitung, novina koja izlazi u Heidelbergu, u međuvremenu o povezanosti s ekstremno desnom strankom ubojice navodi da su iz "Der III. Weg" objavili da ubojica nikad nije bio njihov član.

Oni tvrde da su policajci navodno još 20. ožujka 2020. u pretresu stana tadašnjeg predsjednika stranke Klausa Armstroffa pronašli dokument što ga je Nikolai G. poslao u stranku čiji je član htio postati. Ali, također navodno, prijavnica je bila manjkavih podataka, te su je stoga samo arhivirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redakciji Rhein-Neckar-Zeitunga "iz državnog odvjetništva još nisu mogli odgovoriti je li to doista točno".

Riječ je, inače, o strančici osnovanoj u rujnu 2013. u Heidelbergu. Njeni su osnivači bivši članovi krajnje desnog NPD-a, također male stranke oko koje se godinama vrte zahtjevi za zabranom zbog ugrožavana Ustava Savezne Republike Njemačke, a i čiji su mnogi članovi često predmetom istraga ili nadzora sigurnosnih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ikonografija stranke otvoreno se oslanja na nacistički NSDAP iz prve polovice 20. stoljeća.

Stranka je stalno pod nadzorom. Tako je utvrđeno da su na skupu stranke 15. veljače 2020. uočene i strane delegacije simpatizera iz Grčke, Austrije i Hrvatske. Sama stranka svojedobno je otvoreno deklarirala da se protivi legaliziranju istospolnih brakova u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo