pokušao pobjeći / Malteški poduzetnik optužen za sudjelovanje u ubojstvu novinarke

Image
Foto: AP Images

Istraga okrutnog ubojstva uzdrmala je Vladu premijera Josepha Muscata

30.11.2019.
22:20
AP Images
VOYO logo

Istaknuti malteški poduzetnik Yorgen Fennech u subotu je službeno optužen za sudjelovanje u ubojstvu novinarke Daphne Caruane Galizie 2017. godine.

Fennech je uhićen 20. studenog nakon što je, čini se, na jahti pokušao pobjeći s Malte. Što se tiče optužbi za sudjelovanje u ubojstvu, u subotu se izjasnio nevinim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Caruana Galizia je bila malteška istraživačka novinarka koja je na svom blogu razotkrivala korupciju vlasti. Ubijena je u listopadu 2017. eksplozivom postavljenim u njezin automobil. 

Istraga o tom ubojstvu uzdrmala je Vladu premijera Josepha Muscata, posebice nakon što je nedavno otkriveno da je u vezi s atentatom ispitan predstojnik njegova Ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po izvorima agencije AFP Muscat će napustiti dužnost 18. siječnja čim Laburistička stranka izabere novog predsjednika.

U malteškom parlamentarnom sustavu predsjednik stranke koja pobijedi na parlamentarnim izborima automatski je i premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj istraživačke novinarke Caruane Galizie, oporba (Nacionalna stranka) i civilne udruge optužile su ga da se miješa u istragu štiteći svojega najbližeg suradnika i predstojnika svog Ureda Keitha Schembrija.

Tisuće prosvjednika izašle su petak navečer na ulicu tražeći Muscatovu ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek je govorio da će uskoro otići i sada osjeća da je taj trenutak došao. No prvo želi da se (istraga o) ubojstvu Daphne Caruane Galizije riješi uz njegov nadzor kao što je i obećao", rekli su izvori AFP-a u Laburističkoj stranci.

Muscat (45) na vlasti je od 2013. i sad je na sredini mandata jer je u lipnju 2017. izabran nakon prijevremenih izbora. Potonji su raspisani zbog optužba za korupciju protiv njegovih suradnika nakon objavljivanja Panamskih dokumenata koji su otkrili da u Panami postoje mnogi offshore računi koje su otvarale tvrtke i poznate osobe iz cijelog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio istrage u vezi s Maltom temeljito je sve do smrti istraživala i novinarka Caruana Galizia.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo