Svakodnevna diskriminacija / 'Mama je stalno prala moju odjeću da bih bio čist, ali nije pomagalo, za druge sam bio prljav'

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Sliku koju većina ima o Romima nije jednostavno promijetniti jer, predrasude su kod mnogih duboko ukorijenjene

11.10.2019.
8:21
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Napade i psovke Angela je doživjela već u osnovnoj školi.

"Neki drugi učenici su me posprdno nazivali 'cigankom', tukli su me, uzimali su mi novac i hranu. To me je stvarno teško pogodilo", govori za Deutche Welle 25-godišnja Romkinja prisjećajući se prvih školskih dana u Kölnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slična iskustva imao je i Emanuel koji je u osnovnu školu u Rumunjskoj. "Mama je stalno prala moju odjeću, kako bih bio čist, ali to nije ništa pomagalo, za druge sam uvijek bio prljav. Zbog toga nitko nije htio sjediti pokraj mene".

Ponižavanje se nastavlja

Ponižavanje se nastavlja i dalje kroz život, u traženju posla, stana... To sve ima vrlo tešk posljedice za psihičko zdravlje i za vjeru u samog sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi mladi prikrivaju svoj identitet zbog diskriminacije kojoj su bili izloženi", govori Merdjan Jakupov, izvršni direktor organizacije roma za mlade Amaro Dom (Naš put) iz Berlina. To je jedna od središnjih tema kojom se bavi njegova organizacija. 

Prisutstvo u javnosti

Kako bi smanjili predrasude i probili barijere, udruženje je prije čeriri godine pokrenulo projekti "Dikhen amen" što na romskom zanači "Pogledajte nas". Tu se redovno susreću mladi Romi koji uz pomoć trenera vježbaju kako se osloboditi raznih predrasuda, a glavni cilj je osnažiti te mlade ljude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anticiganizam

Sliku koju većina ima o Romima nije jednostavno promijetniti jer, predrasude su kod mnogih duboko ukorijenjene, a pojedini mediji ih dodatno potiču svjesno ili nesvjesno.

"Kada se dogodi nešto negativno, onda svi dođu o tome izvještavati, a kada je nešto pozitivno, onda nema nikoga", govori za Deutche Welle Éva Ádám koja je u udruzi zadužena za pedagoške teme i programe. Zbog toga mnogi prešućuju
svoje podrijetlo čak i ako imaju posao i stan. Na konferenciji su mladi ljudi učili kako se pokazivati, a ne skrivati, unatoč iskrivljenim predodžbama o Romima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo