Zatvara 'pipu' / Manje novaca UN-u, prekid financiranja međunarodnim udrugama...kome će sve SAD uskratiti novčanu pomoć?

Image

Smanjenje doprinosa UN-u, smanjeno financiranje međunarodnih organizacija, moratorij na multilateralne sporazume...

26.1.2017.
10:39
VOYO logo

Od stupanja na dužnost predsjednika SAD-a, Donald Trump potpisuje uredbe punom parom. Uz najavljene mjere kojima želi ograničiti ulazak izbjeglica u SAD i najavljenu gradnju zida na granici s Meksikom, odlučio je i smanjiti ili ukinuti financiranje iz američkog proračuna brojnim udrugama i institucijama.

Zabrana financiranja "svih udruga koje spominju pobačaj" (i što to znači)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednom od prvih uredbi koje je Trump potpisao zabranjuje se saveznim fondovima da financiraju međunarodne nevladine organizacije koje "podržavaju pobačaj".

Definicija tih organizacija vrlo je kompleksna. Naime, ne radi se o organizacijama koje bi "izravno propagirale" pobačaj, već o raznim nevladinim organizacijama koje se na ikoji bave reproduktivnim pravima žena na način da im nude kontracepciju, obrazuju ih o kontracepciji, informiraju ih o pobačaju, pružaju im njegu poslije pobačaja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uredbom se predviđa i ukidanje financiranja svih onih organizacija koje se bave drugim oblicima humanitarnog rada, a financirale bi svoje aktivnosti vezane uz obrazovanje o pobačaju i kontracepciji iz vlastitih fondova.

Image
Konflikt u Siriji /

Trump za jačanje angažmana SAD-a u Siriji: najavio uspostavu sigurnih zona za izbjeglice

Image
Konflikt u Siriji /

Trump za jačanje angažmana SAD-a u Siriji: najavio uspostavu sigurnih zona za izbjeglice

Ta ograničanja su prvi puta određena tijekom mandata republikanskog predsjednika Ronalda Reagana, a otada ih svaka republikanska vlada uvodi, a svaka demokratska ukida. Zbog ograničenja koje je Trump uveo, u sljedeće četiri godine će taj globalni program ostati bez 600 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjenje doprinosa UN-u i međunarodnim organizacijama

Donald Trump je već rekao sve što misli o UN-u u jednom od svojih tweetova: "UN ima veliki potencijal ali trenutno je to samo klub u kojem se ljudi sastaju, razgovaraju i zabavljaju se. Žalosno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva će zadaća njegove administracije sada biti analizirati do koje mjere treba srezati doprinos UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama. Prvi se dokument najviše fokusira na smanjivanje doprinosa za mirovne operacije, Međunarodni kazneni sud (čijem financiranju SAD ni sada ne doprinosi) i pomoć zemljama "koje se suprotstavljaju važnim odlukama SAD-a", kao i fondu UN-a za stanovništvo. 

SAD pak doprinose s 28 posto financiranju mirovnih operacija koje vodi UN-a a čiji je proračun godišnje 7,8 milijarda dolara, a ukupno Washington pridonosi s 22 posto operativnog proračuna UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukazom se traži da se više ne daje financijski doprinos agencijama UN-a ili međunarodnim organizacijama koje primjerice priznaju punopravno članstvo Palestinskoj samoupravi ili PLO-u, te onima koje se protive sankcijama Iranu ili Sjevernoj Koreji. Drugim organizacijama se preporuča smanjenje financiranja i do 40%. 

Moratorij na međunarodne sporazume

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi nacrt dekreta nameće moratorij na sve multilateralne sporazume koji nisu "izravno vezani za nacionalnu sigurnost, izručenja ili međunarodnu trgovinu", nastavlja list.

Pariški klimatski sporazum, naglašava New York Times, na prvi pogled nije izravno vezan ni za jedan od ta tri kriterija čime bi mogao potpadati pod taj ukaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo