pregovarali do ranog jutra / 'Maraton' bez dogovora: otvorena pitanja o budućim odnosima s Velikom Britanijom i dalje na stolu

Image
Foto: AP Images

Najteže pitanje ostaje ono koje se odnosi na doplatke za djecu nebritanskih radnika, koja ne žive s roditeljima na otoku

19.2.2016.
7:15
AP Images
VOYO logo

Pregovori o budućem položaju Velike Britanije u Europskoj uniji koji su započeti u četvrtak kasno popodne još nisu omogućili zatvaranje pitanja koja su prije summita bila otvorena, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Cjelonoćni summit potrajao je do 5:30 ujutro, a David Cameron nije davao nikakve komentare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori će se nastaviti u petak u 9 ujutro, te se predviđa da će se vjerojatno prolongirati i na vikend.

Tusk želi predstaviti nacrt dogovora svim članicama EU-a u 11,00 sati, ali dužnosnici kažu da bi se to vrijeme moglo i pomaknuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanka je samo prokomentirao: "Zasad je postignut napredak, ali još puno toga ostaje za napraviti".

"Razgovori su konstruktivni, ali napeti. Nisu se pojavila nova pitanja, ali ni ona koja su bila otvorena nisu još zatvorena", rekao je jedan diplomat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neriješeno je i pitanje razdoblja na koje bi se ograničile socijalne naknade za novopridošle radnike. Iako se ranije spominjala mogućnost da se novopridošlim radnicima ograniči pravo na socijalnu naknadu u prve četiri godine rada u Velikoj Britaniji, neslužbeno se saznaje da je britanski premijer David Cameron zaoštrio svoj zahtjev i traži da se takva ograničenja omoguće na razdobolje od ukupno13 godina - najprije prvih sedam godina, a onda bi se moglo produljiti dva puta po tri godine.

Ostalo je još nekoliko neriješenih pitanja, koja se smatraju nešto lakšim od prethodna dva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Cameron izjavio je po dolasku na summit da želi "vjerodostojan dogovor" kako bi mogao uvjeriti svoje građane da na referendum glasuju za ostanak u Europskoj uniji.

Prva radna sjednica

Summit čelnika 28 zemalja članica, među kojima je i hrvatski premijer Tihomir Orešković, razgovorali su o Velikoj Britaniji na prvoj radnoj sjednici, koja je trajala oko dva i pol sata. Zatim su tijekom radne večere radili na usklađivanju zaključaka o migrantskoj krizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom noći očekuje se više bilateralnih sastanaka na više razina kako bi se razgovoralo o reformama koje traži Velika Britanija. Predviđa se i susret britanskog premijera Davida Camerona s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i Komisije Jean-Claude Junckerom.

Oni bi trebali utvrditi dokle se stiglo u razgovorima, a u petak bi Tusk na temelju noćašnjih razgovora mogao staviti na stol novi prijedlog za rješavanje preostalih otvorenih pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo