kolaps zbog omikrona / Masovna otkazivanja letova za blagdane: U SAD-u se svakodnevno otkaže 700 letova, većina osoblja zaražena

Osim kolapsa zbog koronavirusa, veliki broj zračnih luka muku je mučio i s vremenskim neprilikama

27.12.2021.
19:59
VOYO logo

Masovna otkazivanja u Europi i svijetu. Samo u SAD-u za Badnjak preko 700 otkazanih letova, a za Božić gotovo tisuću. Blagdanski tjedan, uoči nove godine tek je počeo, a milijuni Amerikanaca kasne ili ne stižu na svoja odredišta. Zašto je i kako omikron paralizirao zračni promet.

Gotovo je nemoguća misija posjetiti rodbinu ili isplanirati doček Nove godine. U zračnim lukama diljem Amerike gužva je na svakom koraku. Svaki dan 700 letova se otkaže, a njih 2 tisuće odgodi.

Kolaps se događa, naravno zbog omikrona. Aviokompanije poput Delte i United Airlinesa su priznale: većina pilota, kabinskog osoblja zaražena je novim sojem koronavirusa i nedostaje im radne snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem s manjkom osoblja traje još od prošle godine kada je pandemija potpuno ugasila zračni promet. Sada, brojne kompanije pozivaju američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti da ublaže smjernice za karantenu za njihove cijepljene zaposlenike. Žele da se izolacija smanji s deset na pet dana.

Image
Ako neće samoizolaciju... /

Zaražena omikronom pobjegla iz karantene na avion. Uhvatili su je, a sad se žali: 'Tretirali su me kao psa'

Image
Ako neće samoizolaciju... /

Zaražena omikronom pobjegla iz karantene na avion. Uhvatili su je, a sad se žali: 'Tretirali su me kao psa'

„Zrakoplovne kompanije su se dugo mučile i upravo su pogođene nizom snažnih udaraca. Svi su mislili kako su već prošli ono najgore, kako će se oporaviti i onda se u studenom pojavio omikron. I omikron očito utječe ne samo na američke zračne prijevoznike, već na prijevoznike diljem svijeta“, kazao je Henry Hartveldt, analitičar turističke agencije.

Unatoč omikronu i kašnjenju Amerikanci su okupirali zračne luke. Kroz zračnu luku u L.A.-u samo jučer prošlo je 200 tisuća putnika, i u istom danu otkazana su 124 leta. Više se putuje nego prošle 2020., ali i po mnogočemu rekordne 2019. Ipak, veliki broj Amerikanaca strahuje od zaraze.

„Bojim se jer moram letjeti, da budem iskrena. Drago mi je što svi nose maske. Nadam se da i ljudi u avionu poštuju sve oko sebe“, rekla je Charlotte Boyle, putnica.

„Jedna od mojih najboljih prijateljica je zapela u Meksiku, njezina obitelj je pozitivna na koronavirus. Izbacili su ih iz hotelske sobe, sve to skupa je teška katastrofa“, poručila je Lucy Burke, putnica.

Osim kolapsa zbog koronavirusa, veliki broj zračnih luka muku je mučio i s vremenskim neprilikama. Pogotovo aerodrom u Seattleu. Veliko nevrijeme i snijeg potpuno su stopirali promet. Rezultat je 350 otkazanih letova i još 265 odgođenih. Amerikanci su se u ovo blagdansko vrijeme očito dobro naoružali, strpljenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo