dobre vijesti za may / Konzervativci odnijeli uvjerljivu pobjedu na lokalnim izborima u Velikoj Britaniji

Image
Foto: AP Images

Konzervativci su pobijedili u 28 od 88 vijeća, osvojivši 1900 mjesta u lokalnim vijećima, što je za 558 više nego na prethodnim izborima

5.5.2017.
22:16
AP Images
VOYO logo

Konzervativci su u petak nadmoćno pobijedili na lokalnim izborima u Velikoj Britaniji, što je dobar znak za premijerku Theresu May prije parlamentarnih izbora 8. lipnja od kojih očekuje da će s ojačanih pozicija pregovarati o Brexitu.

Konzervativci su pobijedili u 28 od 88 vijeća, osvojivši 1900 mjesta u lokalnim vijećima, što je za 558 više nego na prethodnim izborima, pokazuju rezultati agencije PA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laburisti, najveća oporbena stranka, pretrpjeli su pak velik poraz izgubivši 320 mjesta i pobijedivši u samo 9 vijeća, što bi njihova čelnika Jeremyja Corbyna, koji je već na meti kritika, moglo izložiti dodatnom pritisku.

Konzervativcima je išlo na ruku urušavanje eurofobne stranke UKIP-a koja je najviše izgubila na izborima, 114 mjesta, i postala "žrtva vlastitog uspjeha", rekao je njezin čelnik Paul Nuttall.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori su održani za oko 5000 vijećnika u Engleskoj, Škotskoj i Walesu, osim u prijestolnici, za 88 od ukupno 419 lokalnih vijeća, a rezultati se smatraju važnim pokazateljem raspoloženja britanskih birača uoči parlamentarnih izbora 6. lipnja.

Riječ je o prvom velikom ispitu za May, usred napetosti s Bruxellesom zbog Brexita, a održani su manje od godinu dana nakon povijesnog referenduma 23. lipnja 2016. o izlasku iz EU-a čiji rezultat još uvijek duboko dijeli Britance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori se održavaju samo pet tjedana prije prijevremenih parlamentarnih izbora koje je May raspisala nadajući se da će ojačati svoju većinu u parlamentu Westminstera prije nego pristupi pregovorima o Brexitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo