Predsjednik RH / Mediji po Europi pišu o 'kontroverzama' Milanovića, Der Standard ga naziva 'prijateljem Kremlja'

Image
Foto: Edina Žuko/Pixsell

O njemu se po Europi ne piše i ne govori baš najljepše, za razliku od medija u Rusiji. Trpa ga se u isti koš s Erdoganom, a on je toga svjestan

16.5.2022.
17:27
Edina Žuko/Pixsell
VOYO logo

Austrijski Der Standard dobar dio dana na portalima svoje i njemačke i austrijske domene na drugom najistaknutijem mjestu držao je veliku analizu o predsjedniku Republike Hrvatske s naslovom "Hrvatski državni šef htio bi blokirati ulazak Švedske u NATO".

Kakav dojam predsjednik Zoran Milanović ostavlja na redakciju jasno je već iz egide: "Prijatelj Kremlja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NE ODUSTAJE /

Oko članstva u NATO-u Milanović otišao korak dalje, poručio Finskoj: 'Boli njih ona stvar za nas!'

Image
NE ODUSTAJE /

Oko članstva u NATO-u Milanović otišao korak dalje, poručio Finskoj: 'Boli njih ona stvar za nas!'

U podnaslovu se, pak, iznosi sažetak analize stavova predsjednika RH o najkritičnijim pitanjima Europe danas: "Hrvatski predsjednik ističe se po svom antiamerikanizmu, svojim pro-kremaljskim stavovima i svom brutalnom političkom miješanju u susjednoj Bosni."

Der Standard je vrlo detaljno pročešljao Milanovićeve izjave i sukobe još od prošle jeseni. Registrirao je njegove izjave o "guskama" odnosno "Airbusima u magli", o "prvo sapunu pa tek potom parfemu", o tome da su za ratni pohod Rusije na Ukrajinu odgovorni "oni koji su u to gurnuli Ukrajinu"…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Naš prijatelj Dodik'

Analiza Milanovićevog fenomena nije propustila niti primijetiti da je takvim stavovima Milanović "postao zvijezda u medijima u Rusiji", uvjerenima da će "uskoro i ostali europski predsjednici i premijeri slijediti Milanovićev put". Nisu propustili niti primijetiti da je Milanović Milorada Dodika nazvao "našim partnerom".

Sa zavidnom pedantnošću austrijski list je pobrojao i najžešće napade Milanovića na Andreja Plenkovića, prozivanje "briselskim idiotima" protuepidemijske napore tijela i članica EU-a da se obuzda COVID-19…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je list s milijunskom čitateljskom publikom nagnalo da mu posveti ovoliki prostor, resurse i vrijeme, očito je – prijetnja Zorana Milanovića da će, ako to bude mogao, blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO u trenucima kad te dvije tradicionalno neutralne zemlje na taj način žele koliko je god više moguće eliminirati opasnost da se kriza oko ruskog rata u Ukrajini prelije i preko njihovih kopnenih i morskih granica.

Predsjednik Milanović je danas bio tema i niza drugih zapadnoeuropskih medija. Britanski Express ga je spomenuo u članku "NATO-ovi saveznici: Putin dobio veliku podršku, članstvo Finske naletjelo je na kamen spoticanja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'On i Erdogan'

Članak o "preprekama" Švedskoj i Finskoj na putu u NATO ne spominje niti Recepa Tayyipa Erdogana, još manje Viktora Orbana, nego jedino i isključivo Zorana Milanovića. Pri kraju teksta čak su se, "između nekoliko ranijih kontroverznih izjava", prisjetili i one u kojoj je ratni zločin ruskih trupa u gradiću Buča u Ukrajini ustvrdio da se dogodio daleko od Hrvatske.

Intervju predsjednice Odbora za obranu njemačkog Bundestaga Marie-Agnes Strack-Zimmermann za Deutsche Welle još je i ozbiljnija kritika predsjednika Republike Hrvatske. Strack-Zimmermann je konstatirala da "Milanović i Erdogan žele iskoristiti rat u Ukrajini" za svoje ciljeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takvoj povezivanje je apsurdno", komentirala je uz opasku da se u situacijama poput "ovog stravičnog rata" u Ukrajini "oslobađaju centrifugalne sile".

Kako je Strack-Zimmermann pritom govorila o "nekoliko primjera jahanja na tom valu", ispada da predsjednik Milanović danas u zapadnoj i srednjoj Europi spada u kategoriju vođenja vanjske politike poput one Erdoganove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Erdogan i ja!'

Predsjednik Republike Hrvatske očito je danas već oko podneva bio detaljno izbrifiran o tome što se o njemu govori i piše diljem Europske unije. Kad su mu novinari u Slavonskom Brodu postavili nekoliko pitanja o aktualnostima oko Švedske i Finske, Milanović je odgovorio, očito cinično, da "tu sad ima još ruskih igrača":

"Erdogan, on je isto Putinov igrač kao i ja. Turska ima problem sa Švedskom, mi nemamo ni sa Švedskom ni sa Finskom, imamo problem preko Save, ozbiljan. Turska se bori za svoje interese i dostojanstvo, ali je zanimljivo da reagiraju već sada."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo