poboljšanje komunikacije / Mediji pohvalili ton posjeta: Kina i Indija dogovorile su se održavati mir na granici

Image
Foto: AP

Modi je proveo 24 sata na neformalnom sastanku s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, nekoliko mjeseci nakon što je spor oko dijela granice dviju zemalja na Himalaji izazvao strahove da bi dvije azijske sile mogle zaratiti

28.4.2018.
14:40
AP
VOYO logo

Indija i Kina su se dogovorile poboljšati komunikaciju između njihove dvije vojske kako bi se zadržao mir na granici, objavio je indijski ministar vanjskih poslova na kraju posjeta premijera Narendre Modija Kini.

Modi je proveo 24 sata u kineskom gradu Wuhanu na neformalnom sastanku s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, nekoliko mjeseci nakon što je spor oko dijela granice dviju zemalja na Himalaji izazvao strahove da bi dvije azijske sile mogle zaratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indijski ministar vanjskih poslova Vijay Gokhale novinarima je po završetku razgovora Modija i Xija rekao da su se dva čelnika složila u tome da njihove zemlje imaju zrelosti i mudrosti razlike rješavati mirno putem razgovora.

"Po pitanju indijsko-kineske granice, dva čelnika su podržala rad specijalnih izaslanika u nastojanju da nađu pravedno, razborito i obostrano prihvatljivo rješenje", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dvojica čelnika su također istaknula da je u međuvremenu važno održati mir na cijelom prostoru indijsko-kineskog pograničnog područja", rekao je Gokhale.

Susret, koji obje strane određuju kao neformalni sastanak, a ne summit, protekao je bez pompe i ceremonija državnog posjeta. Modi i Xi su u petak razgovarali dulje od očekivanog, a Xi je osobno proveo Modija važnim muzejom u Wuhanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineski državni mediji hvale ton posjeta. Službeni China Daily je u uvodniku napisao da se ne može poreći da je međusobna sumnjičavost blokirala suradnju dvije zemlje. 

"No ni Peking ni New Delhi ne zovu drugu stranu neprijateljem, što znači da obje prijestolnice očekuju da će se odnosi popraviti. Kina i Indija jesu prirodni partneri", napisao je list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored pitanja 3500 kilometara duge granice dvije zemlje spore se i u Indijskom oceanu i zbog Xijevog plana izgradnje prometne infrastrukture.

Indija se u utorak usprotivila planu jer jedan od njegovih krakova prolazi dijelom Kašmira koji nadzire Pakistan, ali ga Indija smatra svojim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indija je već dulje vrijeme sumnjičava spram tradicionalno bliskih veza Kine s Pakistanom.

Kina je, s druge strane, zabrinuta zbog nastojanja Sjedinjenih Država da Indiju privuku u svoju skupinu demokracija koje su pomorske sile, a u kojoj su Japan i Australija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, Kina nije naklona gostoprimstvu koje Indija desetljećima pruža tibetskom duhovnom vođi Dalaj lami i drugim Tibetancima u egzilu.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo