Razaranja na Siciliji / 'Mediteranski uragan' hara jugom Italije: 'Kaos, u totalnoj smo panici!' Može li doći do Hrvatske?

Strašni prizori s juga Italije: centar grada Katanije - doslovno je pod vodom. Fenomen se zove "mediken"

27.10.2021.
19:00
VOYO logo

Snažne oluje haraju južnom Italijom. Na Siciliji su odnijele dva života, poplavile ceste i polja, otok je neprepoznatljiv.

Ljudima je naloženo da ne izlaze iz kuća bez prijeke potrebe, a ono najgore, poručuju meteorolozi, još nije prošlo. Je li moguće da oluja iz susjedstva stigne i do Hrvatske? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strašni prizori s juga Italije: centar grada Katanije - doslovno je pod vodom.

Opasna bujica nosi sve pred sobom - povijesna jezgra, glavni trg - Piazza Duomo, kao i većina četvrti potpuno su prekrivene vodom. Ovako sada izgleda glavni sud u gradu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kataniji je život izgubilo dvoje ljudi, za jednom osobom još se traga. Poplave su posljedica snažnih oluja koje danima haraju jugom Italije. Vlasti su pozvale građane da ne napuštaju svoje domove jer je većina cesta pod vodom. Česti su i nestanci struje, a škole u obližnjim gradovima na Siciliji ne rade. 

Image
Obaveza se uvodi /

Milijuni se u Italiji bune protiv covid potvrda. S druge strane, koliko je ono posto Talijana već cijepljeno?

Image
Obaveza se uvodi /

Milijuni se u Italiji bune protiv covid potvrda. S druge strane, koliko je ono posto Talijana već cijepljeno?

"Ovdje je kaos"

"Ovdje je kaos, cijeli restoran je poplavljen. Kaos, u totalnoj smo panici. Pa pogledajte vodu, nikad nisam vidjela nešto slično", kaže vlasnica restorana Simona Ursino

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jug Italije zahvatila je snažna mediteranska ciklona, nalik uraganu - Mediken. Rijetka je to pojava koja se događa jednom ili dvaput godišnje. Siciliju najgore tek čeka.

"Ona će jačati tijekom četvrtka i u noći na petak kad bi ponovo obilne količine kiše mogle pasti na područje Sicilije, velike probleme će stvarati i u pomorskom prometu stvarati visoki valovi, koji će biti i čak do pet metara", kaže Dorian Ribarić, meteorolog RTL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasne i civilne službe pucaju po šavovima: danima spašavaju ugrožene, zarobljene.  Ovog čovjeka su nekoliko sati izvlačili iz poplavljenog automobila. U blizini Palerma više od pet sati spašavali su zatrpanog psa koji je upao u rupu duboku 2 metra. 

Zbog ogromnih količina kiše, poplavljenih cesta, sve većih klizišta - stožer civilne zaštite danas je bio u Kataniji. Samo u ovom području palo je više od 400 milimetara kiše u 48 sati - što je polovica ukupnih prosječnih oborina na Siciliji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Količina kiše koja je pala je dosta impresivna. Imamo puno podataka o padalinama, u pojedinim dijelovima je palo i više od 600 milimetara kiše", kaže ravnatelj talijanske civilne zaštite Fabrizio Curcio.

Kalabrija, Katanija i dalje su najugroženiji dijelovi Sicilije. Vjetar od 120 kilometara na sat, nove oluje, obilne kiše - a onda Mediken seli put istočnog Mediterana. Zaobići će Hrvatsku - putuje do obala Francuske i Španjolske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo