mirno na granici / Među migrantima više nema agresivaca koji su jučer krenuli u proboj?

Image
Foto: RTL

Od granične policije doznajemo da je migranata upola manje nego što ih je bilo jučer

25.10.2018.
14:00
RTL
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je ponovio da hrvatske policije na granici ima dovoljno te da je specijalizirana i obučena pa nije želio komentirati tvrdnje da bi na granicu trebalo poslati vojsku.

Upitan da komentira izjavu saborskog zastupnika Hrasta Hrvoja Zekanovića da na granicu treba poslati vojsku Božinović je kazao da je "teško komentirati gospodina". Dodao je da je i jučerašnja situacija kod graničnog prijelaza Maljevac pokazala da se sve smirilo uz redovito policijsko postupanje, bez ikakve uporabe sile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatske policije ima dovoljno i ona je ta koja je specijalizirana i obučena za postupanje na granici", zaključio je ministar koji se zajedno sa premijerom Andrejom Plenkovićem nalazi u Splitu .

Božinović je kazao i da je noć na Maljevcu protekla mirno. „U ovom trenutku je nekih 150 migranata oko 200 metara od graničnog prijelaza, uz njih je više od 50 pripadnika granične policije Bosne i Hercegovine. Dakle, nije bilo nikakve potrebe za djelovanjem hrvatske policije. Na žalost ova situacija onemogućava da se otvori promet na Graničnom prijelazu Maljevac“, ustvrdio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako očekuje da će „policija susjedne Bosne i Hercegovine stvoriti uvjete kako bi taj promet krenuo, kako ne bi trpjelo gospodarstvo i s jedne i druge strane granice. Međutim, u ovom trenutku ne postoje uvjeti kojima se može jamčiti sigurnost osoba, putnika i imovine koja prometuje tim dijelom granice“, zaključio je Božinović.

Sindikat policije Hrvatske (SPH) izrazio je u četvrtak svoju potporu policajcima na Graničnom prijelazu Maljevac i odbacio "zlurade najave" da policajci priželjkuju "okršaj s ilegalnim imigrantima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema više agresivnih migranata?

Kako javlja s terena naš reporter Petar Panjkota, granični prijelaz između Hrvatske i BiH kod Velike Kladuše zatvoren je već 30-ak sati, zbog skupine migranata koja se utaborila uz granicu i želi ući u Hrvatsku. 

Za razliku od jučer, kada je skupina migranata pokušala proboj i sukobila se s policijom, danas je zasad mirno, možda i zato jer su umjesto običnih policajaca na blokadi ispred migranata pripadnici interventne policije u oklopima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od granične policije doznajemo da je migranata upola manje nego što ih je bilo jučer, a i među njima navodno nema više onih agresivaca koji su jučer krenuli u proboj. Kažu da su s migrantima u komunikaciji, da su ih tražili hrane i vode, pa im je policija razdijelila vodu koju su imali, ali da hrane nemaju, a zasad nema ni volontera koji bi im je donijeli. 

S obzirom da je granični prijelaz zatvoren toliko dugo, u policiji kažu da će ga morati otvoriti, a to vjerojatno znači da će migrante silom morati ukloniti. Drugi je problem što nemaju kamo s njima jer su kampovi u blizini neadekvatni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo