MANJKAVOST KONTROLE / Međunarodna novinarska istraga: Velike svjetske banke oprale goleme iznose novca

Image
Foto: Shutterstock

Mreže kojima prljavi novac putuje svijetom postale su vitalne arterije svjetskog gospodarstva

21.9.2020.
7:32
Shutterstock
VOYO logo

Astronomski iznosi prljavog novca godinama su prolazili kroz najveće svjetske bankarske institucije, otkrila je istraga Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) koji osuđuje manjkavosti kontrole tog sektora. 

Image
SUMNJIVI SLUČAJEVI /

Pranje novca i financiranje terorizma? Bankama lani naređeno praćenje transakcija u 97 slučajeva

Image
SUMNJIVI SLUČAJEVI /

Pranje novca i financiranje terorizma? Bankama lani naređeno praćenje transakcija u 97 slučajeva

"Zarade krvavih ratova protiv droge, pronevjerene imovine zemalja u razvoju i ukradene teško stečene ušteđevine u okviru Ponzijeve piramide mogle su ući i izaći iz tih financijskih institucija, unatoč upozorenjima djelatnika banaka", navodi se u istrazi koju je vodilo 108 međunarodnih medija iz 88 zemalja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga se temelji na tisućama izvješća o sumnjivim djelatnostima koje su službama financijske policije Američkog ministarstva financija, FinCen, uputile banke iz cijelog svijeta. 

"Ti dokumenti koje su sastavile banke i podijelile s vladom, ali daleko od javnosti, otkrivaju rupe bankovnih jamstava i lakoću kojom su ih kriminalci iskorištavali", ističe američki Buzzfeed News u uvodu svoje istrage. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti dokumenti se odnose na 2.000 milijarda dolara transakcija, koje su cirkulirale između 1999. i 2017. godine. 

Istraga ukazuje na pet velikih banaka: JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank i Bank of New York Mellon, optuženih da su nastavile prebacivati sredstva osumnjičenih kriminalaca, i to i nakon što su protiv njih pokrenuti procesi ili nakon što su osuđeni zbog financijskih prekršaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju istraživanja Buzzfeed News navodi da su mreže kojima prljavi novac putuje svijetom "postale vitalne arterije svjetskog gospodarstva". 

U priopćenju Deutsche Bank navodi da su podaci Konzorcija "dobro poznate" informacije njihovim regulatorima te da su posvetili značajne iznose jačanju svojih kontrola i poštivanja svojih odgovornosti i obveza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga također ukazuje na nemoć američkih vlasti u regulaciji tih transakcija.

U priopćenju objavljenom prije objave istrage financijska policija je upozorila da je objavljivanje izvješća o sumnjivim aktivnostima "zločin koji može imati utjecaj na nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo