'ABORTION ATLAS' / Međunarodni dan sigurnog pobačaja: Objavljena je interaktivna karta dostupnosti pobačaja, Hrvatska je u donjem dijelu ljestvice

Image
Foto: www.epfweb.org

Hrvatska se nalazi u skupini u koju spadaju i Srbija, Rusija te Albanija.

28.9.2021.
17:14
www.epfweb.org
VOYO logo

U cijelom je svijetu 28. rujan poznat kao Međunarodni dan sigurnog pobačaja. Ovaj se datum počeo obilježavati 1990. godine u Latinskoj Americi i na Karibima. Dan je prvi puta proslavljen kao dan akcije za dekriminalizaciju pobačaja u sklopu kampanje '28 Septiembre', a 2011. godine ga je globalna mreža za reproduktivna prava proglasila međunarodnim danom.

Image
Fred Matić za RTL DIrekt /

Novi ideološki razdor na hrvatskoj, ali i EU sceni: 'To je klasična desničarska zamjena teza'

Image
Fred Matić za RTL DIrekt /

Novi ideološki razdor na hrvatskoj, ali i EU sceni: 'To je klasična desničarska zamjena teza'

Tim je povodom Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava u suradnji s Europskom mrežom međunarodnog planiranog roditeljstva objavio prvu sveobuhvatnu interaktivnu mapu, 'Abortion Atlas', koja objedinjuje podatke o dostupnosti pobačaja u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: www.epfweb.org
Image
Foto: www.epfweb.org

Najlošije rangirana Poljska i europske mikrodržave

Analiza je obuhvatila 52 države i teritorija koji se nalaze na Europskom kontinentu, uz Gruziju Armeniju i Azerbajdžan. Države su rangirane prema kriterijima pravnog statusa pobačaja, dostupnosti, kliničke skrbi i ispostave usluge, te dostupnosti informacija. Unutar svake od ovih širih kategorija analizirane su i detaljnije informacije, poput tjedana trudnoće unutar kojih je pobačaj dostupan ili potrebe za opravdavanjem razloga pobačaja.

Među najlošije rangirane države po dostupnosti sigurnog pobačaja uz Poljsku uvrstile su se i europske mikro države, Malta, Andora, Lichtenstein i Monako te teritorij Gibraltara. U donjem se dijelu ljestvice našla i Hrvatska koja je označena kategorijom "POOR" odnosno "loše", a jednako je rangirana i susjedna Srbija. S druge strane, Švedska, Island, Velika Britanija i Nizozemska ocijenjene su kao države u kojima žene mogu pobačaj obaviti na najsigurniji način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izradi interaktivne karte sudjelovao je i Predrag Matić koji je povodom obilježavanja međunarodnog dana ponovo uputio poziv Vladi da donese zakon o pobačaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponavljam poziv Vladi Republike Hrvatske da čim prije donese novi, sveobuhvatni Zakon o prekidu trudnoće koji može spasiti zdravlje i živote žena diljem zemlje! Osiguravanje prava na zdravlje i pristup medicinskim uslugama mora biti prioritet", napisao je europarlamentarac na svom Twitter profilu.

Interaktivnu kartu možete pogledati ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo