AFERA SELEFIJE / Mektić o istrazi protiv njega: 'Ovo je budalaština! Zar ne smijemo reći da hrvatska SOA djeluje u BiH'

Image
Foto: Screenshot/Youtube

Mektić je optužio Tužiteljstvo BiH da ga pokretanjem neutemeljenih istraga pokušava ušutkati

5.4.2019.
19:43
Screenshot/Youtube
VOYO logo

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić optužio je u petak u Sarajevu Tužiteljstvo BiH da ga pokretanjem neutemeljenih istraga pokušava ušutkati i spriječiti da upozorava na kriminal i korupciju u njihovim redovima a istodobno je ponovio da hrvatska Obavještajno-sigurnosna agencija (SOA) nezakonito djeluje na teritoriju BiH. 

Na izvanrednoj konferenciji za novinare koju je sazvao nakon što su iz državnog tužiteljstva ranije tijekom dana potvrdili da su protiv njega pokrenuli istragu zbog odavanja tajnih podataka i ugrožavanja sigurnosti države, Mektić je kazao kako je riječ o optužbama koje se ničim ne mogu dokazati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

"Ovo je najobičnija glupost i budalaština Tužiteljstva BiH koje po tko zna koji put pokazuje da mu nije u interesu borba protiv kriminala u ovoj državi", kazao je Mektić, dodajući kako mu nije jasno ni za što ga terete jer nije dao nikakav lažni iskaz kako je to navedeno u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako su ga tijekom davanja iskaza u Tužiteljstvu BiH o navodnoj obavještajnoj aferi kolokvijalnog naziva "Selefije" ispitivali samo o tome kada, gdje i od koga je dobio određene obavještajne informacije no sama afera tužitelje uopće nije zanimala.

"Zar mi ne smijemo izaći i reći da hrvatska SOA-a djeluje na području BiH?", upitao je Mektić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč očitovanju Tužiteljstva BiH iz kojega su u četvrtak objavili kako neće dalje istraživati osobe za koje su Mektić i dio medija u BiH tvrdili da su bili uključeni u regrutiranje radikalnih islamista iz BiH, ministar sigurnosti i dalje tvrdi kako je postojao "upad SOA-e u BiH" što se, po njegovim navodima, pokušava prikriti i u vrhu pravosuđa.

"Oni nemaju mogućnost opovrgnuti ono što se zbivalo vezano uz aferu upada hrvatske SOA-e na prostor BiH i njezinog djelovanja. Oni (Tužiteljstvo) nisu motivirani interesima BiH i njenih građana već isključivo interesima Hrvatske i nastojanjima da zaštite njene interese i to je njihov cilj", ustvrdio je ministar sigurnosti BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi i kako su u Tužiteljstvu BiH zapravo jedino nastojali doznati kakve informacije ima Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) kako bi potom "oprali" pojedince spomenute u aferi i koji su u bliskoj rodbinskoj vezi s glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

Pritom je posebice problematizirao to što je tužiteljičin rođak novinar Mato Đaković mjesecima nezakonito vozio automobil s diplomatskim pločicama namijenjenim hrvatskom konzulatu u Tuzli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kakvu sam ja to tajnu odao ako se ništa nije dogodilo?", postavio je pitanje Mektić, pojašnjavajući kako nikome i nikada nije odao nikakav operativni podatak.

Poručio je kako u Tužiteljstvu unatoč svim nastojanjima kroz otvaranje osam istraga protiv njega neće uspjeti dokazati mu krivnju za bilo kakvo kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni na mene vrše pritisak da ne govorim da su tamo lopovi, kriminalci i korumpirane osobe. E pa jesu", poručio je Mektić ističući kako ga neće uspjeti ušutkati "lopovska i mafijaška organizacija" kakvom je okvalificirao državno tužiteljstvo.

Kazao je kako je o svemu izvijestio i Reinharda Priebea, njemačkog pravnog stručnjaka kojega je Europska komisija poslala u BiH u posebnu misiju kako bi dubinski istražio stanje u sigurnosnom i pravosudnom sustavu te zemlje i predložio što je potrebno promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Mektićevu obranu tijekom dana je stao i predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović koji je kazao kako u ovom slučaju više vjeruje aktualnom ministru sigurnosti nego državnom tužiteljstvu.

"Ništa čudno od ovog Tužiteljstva BiH", rekao je novinarima u Sarajevu Izetbegović komentirajući ovaj slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Krešić kaže da moraju odgovarati oni koji s izmislili aferu selefije

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić izjavio je u petak kako trebaju biti procesuirani dužnosnici zemlje odgovorni za izmišljanje afere po kojoj je on zajedno s hrvatskim konzulom u Tuzli Ivanom Bandićem i novinarom Matom Đakovićem povezan s navodnom akcijom hrvatske SOA-e u podmetanju naoružanja radikalnim islamistima, selefijama u BiH.

“Oni koji su iz državnih institucija sudjelovali u ovoj spletki moraju biti predmet istrage. U tome smislu mora se do kraja razjasniti kako, tko i na koji način je manipulirao i iznosio krive informacije“, rekao je Krešić u intervjuu za medije u Mostaru.
Državno odvjetništvo BiH obustavilo je ovoga tjedna istragu protiv Krešića, Bandića i Đakovića navodeći kako ih nitko od ispitanih svjedoka ili pak sigurnosnih i policijskih agencija nije povezao s navodnom aferom podmetanja naoružanja selefijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je i pokrenuo aferu opetovao je tvrdnje da je afera postojala te da je i Tužiteljstvo BiH nastoji zataškati. Tijekom dana je protiv Mektića pokrenuti istraga zbog kaznenih djela zlouporabe položaja ili ovlasti, odavanja tajnih podataka te davanje lažnog iskaza što se povezuje s aferom selefije.
Krešić, koji je Mektićev zamjenik najavio je da će zatražiti njegovo službeno očitovanje, te susret sa svim direktorima policijskih agencija kako bi se razjasnile ove tvrdnje i provele interne istrage.

“Zatražit ću da se provedu interne istrage u agencijama i one se moraju provesti kako bi se vidjelo na koji je način došlo do svega ovoga”, rekao je zamjenik ministra sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je pogubnim to što Mektić nastavlja nijekati izvještaje policijskih struktura i odluku Tužiteljstva BiH, te remetiti odnose s Hrvatskom.

”Nama je Hrvatska prvi susjed, članica EU-a i NATO-a. Akteri ove afere su u dobroj mjeri narušili te dobrosusjedske odnose”, istaknuo je Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo