KANCELARKA RAZJASNILA IZJAVU / Merkel: 'Nisam Britaniji dala 30 dana da pronađe rješenje za irski backstop'

Image
Foto: AP

Merkel je, kaže, željela naglasiti koliko malo vremena preostaje prije planiranog britanskog izlaska iz EU 31. listopada

22.8.2019.
17:14
AP
VOYO logo

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je rekla da nije dala Velikoj Britaniji trideset dana da pronađe rješenje za irski backstop, što se tvrdilo nakon njezine izjave u srijedu, nego da je htjela naglasiti koliko malo vremena preostaje prije planiranog britanskog izlaska iz Europske unije 31. listopada. 

"Rekla sam da ono što se postigne u dvije ili tri godine može biti postignuto i u 30 dana. Bolje rečeno, može se reći da je to izvedivo do 31. listopada", rekla je njemačka kancelarka na konferenciji za medije u Den Haagu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije stvar u 30 dana. To je rečeno kao primjer kako bi se naglasila činjenica da to moramo postići u kratkom razdoblju jer je Britanija kazala da želi napustiti EU 31. listopada", dodala je.

Merkel je u srijedu u Berlinu, na konferenciji s Johnsonom, nagovijestila da bi se rješenje za backstop, zaštitni mehanizam za izbjegavanje vraćanja tvrde granice na Irskom otoku između Irske i Sjeverne Irske, moglo pronaći u narednih 30 dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rečeno je da ćemo vjerojatno pronaći rješenje kroz dvije godine. Ali mogli bismo pronaći rješenje u idućih 30 dana, zašto ne?", rekla je tada njemačka kancelarka.

Johnson ponavlja da se backstop mora u potpunosti ukloniti iz sporazuma o izlasku te smatra da je on "antidemokratski, narušava suverenitet britanske države".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu je kazao da mu je Merkel dala 30 dana da ponudi alternative i da postoji širok prostor za sporazum.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je britanskom čelniku poručio da nema dovoljno vremena za pregovaranje o potpuno novom dogovoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onaj već postojeći, koji je s Bruxellesom postigla Johnsonova prethodnica Theresa May, tri puta je odbačen u britanskom parlamentu, no isto je tijelo odbilo i izlazak bez sporazuma. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo