Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
predsjednik sad-a u munchenu

Merkel Obami: 'SAD je naš prijatelj unatoč povremenim nesuglasicama'

'Sjedinjene Države su naš prijatelj unatoč povremenim nesuglasicama', rekla je Merkel ugošćujući Obamu u mjestu Kruen

Image
Foto: AP
K.T./HINA/ 7.6.2015. u 14:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je u nedjelju američkog predsjednika Baracka Obamu u Bavarskoj, govoreći o njemačko-američkom prijateljstvu koje traje unatoč nesuglasicama koje su se pojavile posljednjih godina oko pitanja prisluškivanja, javljaju agencije.


"Sjedinjene Države su naš prijatelj unatoč povremenim nesuglasicama", rekla je Merkel ugošćujući Obamu u mjestu Kruen.

Obama je doputovao u nedjelju ujutro u Muenchen kako bi sudjelovao na summitu G7 koji će se baviti širokom lepezom tema, od stanja globalne ekonomije, preko terorizma i siromaštva do klimatskih promjema, a nezaobilazno je i pitanje grčkog duga.

Njegov je posjet Bavarskoj počeo susretom s njemačkom kancelarkom u Kruenu, malom mjestu u bavarskim Alpama gdje se njih dvoje sastalo i s oko 2.000 stanovnika tog mjesta koji su Obamu dočekali pljeskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Obama im je poručio da "nikad nije loš trenutak za pivo i bijelu kobasicu", a da bi mogao, budući da je zaboravio svoje tradicionalne bavarske kožne hlače, u njihovom mjestu kupiti druge.

Za svog četvrtog posjeta Njemačkoj, Obama je kancelarku koja je bila uz njega nazvao "velikom prijateljicom i partnericom", te pozdravio čvrste veze Njemačke i Sjedinjenih Država.

Upravo se čita

Image
'možemo li je spasiti?'

'Ovo je Mihaela. Utezima ju je udarao po glavi. Ovih dana izlazi iz zatvora, prijeti da će završiti započeto...'

U dvorcu Elmau u blizini Kruena u nedjelju popodne Obami i Merkel pridružit će se i ostali čelnici Skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7). Na summitu će uz Obamu i Merkel sudjelovati čelnici Britanije, Kanade, Francuske, Italije i Japana.

Drugog dana priključit će im se irački premijer Haider al Abadi i pet afričkih čelnika, među kojima tuniski predsjednik Bedži Kaid Esebsi i njegov nigerijski kolega Muhammadu Buhari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Europsku uniju će na summitu zastupati predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Obama je rekao da će se na sastanku na vrhu razgovarati o tome kako se suprotstaviti ruskoj agresiji u Ukrajini kao i ekstremističkim prijetnjama i klimatskim promjenama.

"Kroz sljedeća dva dana u dvorcu Elmau razgovarat ćemo o našoj zajedničkoj budućnosti, globalnoj ekonomiji koja stvara radna mjesta i mogućnosti, očuvanju jake i napredne Europske unije, jačanju novog transatlantskog trgovinskog partnerstva, suprotstavljanju ruskoj agresiji u Ukrajini te pobjeđivanju prijetnji poput nasilnog ekstremizma i klimatskih promjena", rekao je Obama u Kruenu.

"Na svim tim područjima vrlo smo zahvalni za partnerstvo i vodstvo vašoj kancelarki, Angeli Merkel", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Summit sedam najmoćnijih gospodarstava svijeta bit će treći na kojemu neće sudjelovati ruski predsjednik Vladimir Putin koji je isključen iz bivšeg formata G8 pošto je Rusija u ožujku 2014. pripojila Krim. Sve dok Rusija, optužena da podupire pobunjeničke snage na istoku Ukrajine, "ne bude poštovala međunarodno pravo, povratak formatu G8 nije moguć", rekla je kancelarka nedavno.

K.T./HINA/ 7.6.2015. u 14:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
nesvakidašnja situacija

Aparati za igre na sreću greškom isplatili na tisuće dobitaka, došlo do serverske pogreške

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba