'uzdrmani zapad' / Merkel protiv Trumpa: Fotografija koja je već ušla u povijest?

Image
Foto: AP

U njemačkoj javnosti smatraju da je vlada jasno postigla komunikacijski cilj - naglasiti čvrstinu i nepokolebljivost Angele Merkel

11.6.2018.
15:05
AP
VOYO logo

Fotografija koja je već ušla u povijest? Poza američkog predsjednika Donalda Trumpa koji prkosno sluša što mu govori njemačka kancelarka Angela Merkel na summitu G7 proširila se poput munje medijskim svijetom i društvenim mrežama, ali su njezine interpretacije oprečne. 

"Uzdrmani Zapad", opisuje danas njemački dnevnik Tagesspiegel sada već slavnu fotografiju što ju je snimio službeni fotograf njemačke vlade, a na društvenim je mrežama objavio njezin glasnogovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trump osoran prema američkim saveznicima, je li to kraj za G7?", nastavlja berlinski dnevnik. Fotografija sjajne kompozicije koja uistinu govori tisuću riječi o tome koliki je fijasko bio summit G7 u Kanadi, jedna je od najkomentiranijih na društvenim mrežama zadnjih dana. 

Snimio ju je nagrađivani njemački fotograf Jesco Denzel, specijalist za službene fotografije i portrete. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njemačkoj javnosti smatraju da je vlada jasno postigla komunikacijski cilj - naglasiti čvrstinu i nepokolebljivost Angele Merkel. Nagnuta naprijed, s rukama na stolu, čini se kao da Trumpu drži predavanje, čak i da ga kori, a ostali državnici stoje oko nje i slušaju. 

"Donalde, sljedeći put kad budeš tvitao gluposti, uzet ćemo ti mobitel, jasno!", prokomentirao je to bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt na svom Twitter profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nesporna PR pobjeda za Njemačku", piše tjednik Der Spiegel. "U politici nije važan samo sadržaj, i slike su važne", dodaje se.

1-0 za Trumpa 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane Atlantika misle drugačije. Mnogi će reći da je pobjednik ovog fotografskog sraza zapravo Trump. "1-0 za američkog predsjednika", tvrdi Elizabeth Wehling, profesorica političkih znanosti i jezika na Berkeleyju.

"Trump je ostao mirno sjediti, a svi oko njega stoje", dodaje Wehling, "čime on iskazuje autoritet svijetu". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štoviše, čini se da Trump ignorira što mu Merkel govori i gleda u francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Za Trumpovu pratnju, poza američkog predsjednika, hladnokrvnog, prekriženih ruku, iznad svega govori o njegovoj čvrstoći i ustrajnosti u politici "Prvo Amerika".

"Još jedan u nizu onih skupova G7 gdje ostale zemlje čekaju da im SAD bude bankar. Predsjednik im jasno govori da je s time gotovo", rekao je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo