ISTAKNULA DVA KANDIDATA / Merkel: 'Stranački kandidati za vodeća mjesta u EU-u su dio rješenja'

Image
Foto: AP

Glavni kandidati kandidirani nakon izbora bili su Weber, Timmermans i Vestager

29.6.2019.
14:49
AP
VOYO logo

Sve je izglednije da će europski čelnici sljedećeg predsjednika Europske komisije izabrati iz skupine najboljih kandidata koje je predložio Europski parlament, izjavila je u subotu njemačka kancelarka Angela Merkel.

Njemačka je kancelarka to kazala na marginama sastanka na vrhu G20 u Osaki, dodajući da su Manfred Weber iz konzervativne Europske pučke stranke i Frans Timmermans, član Stranke europskih socijalista "definitivno" dio rješenja kada je posrijedi rasprava o kandidatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezini komentari uslijedili su nakon sastanka s ostalim europskim čelnicima na sastanku G20. Kancelarka nije komentirala pisanje njemačkoga tjednika Welt am Sonntag po kojemu su se čelnici složili da će Webera isključiti iz utrke za kandidata. 

Čelnici EU-a bi odluku o nizu kandidata za vodeća mjesta u Europskoj uniji, među kojima i ono nasljednika predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera trebali donijeti u nedjelju ili u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski parlament inzistira na tomu da se predsjednik komisije izabere iz redova najboljih kandidata koji su se kandidirali za svoje stranke na europskim parlamentarnim izborima u svibnju.

"Postaje jasno da koncept izbora spitzenkandidata ima veću ulogu nego što su mnogi mislili nakon prošloga sastanka Europskog vijeća", rekla je Merkel, aludirajući na sastanak na vrhu održan prije tjedan dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni kandidati kandidirani nakon izbora bili su Weber, Timmermans i povjerenica EU za tržišno natjecanje Margrethe Vestager iz liberalnog saveza, koja je na svibanjskim izborima dospjela na treće mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo