Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ISTAKNULA DVA KANDIDATA

Merkel: 'Stranački kandidati za vodeća mjesta u EU-u su dio rješenja'

Glavni kandidati kandidirani nakon izbora bili su Weber, Timmermans i Vestager

Image
Foto: AP
Hina/ 29.6.2019. u 14:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sve je izglednije da će europski čelnici sljedećeg predsjednika Europske komisije izabrati iz skupine najboljih kandidata koje je predložio Europski parlament, izjavila je u subotu njemačka kancelarka Angela Merkel.

Njemačka je kancelarka to kazala na marginama sastanka na vrhu G20 u Osaki, dodajući da su Manfred Weber iz konzervativne Europske pučke stranke i Frans Timmermans, član Stranke europskih socijalista "definitivno" dio rješenja kada je posrijedi rasprava o kandidatima.

Njezini komentari uslijedili su nakon sastanka s ostalim europskim čelnicima na sastanku G20. Kancelarka nije komentirala pisanje njemačkoga tjednika Welt am Sonntag po kojemu su se čelnici složili da će Webera isključiti iz utrke za kandidata. 

Čelnici EU-a bi odluku o nizu kandidata za vodeća mjesta u Europskoj uniji, među kojima i ono nasljednika predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera trebali donijeti u nedjelju ili u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Europski parlament inzistira na tomu da se predsjednik komisije izabere iz redova najboljih kandidata koji su se kandidirali za svoje stranke na europskim parlamentarnim izborima u svibnju.

"Postaje jasno da koncept izbora spitzenkandidata ima veću ulogu nego što su mnogi mislili nakon prošloga sastanka Europskog vijeća", rekla je Merkel, aludirajući na sastanak na vrhu održan prije tjedan dana.

Upravo se čita

Glavni kandidati kandidirani nakon izbora bili su Weber, Timmermans i povjerenica EU za tržišno natjecanje Margrethe Vestager iz liberalnog saveza, koja je na svibanjskim izborima dospjela na treće mjesto.

Hina/ 29.6.2019. u 14:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba