Oglasio se konzulat / Meta su Hrvati u Njemačkoj: 'Pri telefonu hrvatska generalna konzulica. Brat vam je u nevolji. Hitno pošaljite 1740 eura'

Image
Foto: Shutterstock

Nakon više pokušaja prijevare hrvatskih umirovljenika u Frankfurtu, isto se počelo i događati u Stuttgartu

27.11.2020.
10:13
Shutterstock
VOYO logo

Nakon više pokušaja prijevare hrvatskih umirovljenika u Frankfurtu, isto se počelo i događati u Stuttgartu gdje je žena predstavljajući se kao generalna konzulica RH iz Amsterdama tražila 1740 eura od Mate Lebe

Tim povodom se oglasio i Generalni konzulat RH iz Stuttgarta obavještavajući hrvatske državljana u Baden-Württembergu kako su posljednjih dana zaprimili informacije da su neki naši ljudi ''bili žrtve pokušaja telefonske prijevare, odnosno iznuđivanja novc'', piše Fenix Magazin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Hrvatski državljani bili su telefonski nazivani od osoba koje su se predstavljale kao 'hrvatska generalna konzulica', 'službenica hrvatskog Generalnog konzulata u Stuttgartu', a u Frankfurtu je bio i slučaj da se osoba predstavila kao 'hrvatska generalna konzulica u Amsterdamu'. U svim slučajevima je bio isti obrazac postupanja: sugovornika bi upitali ima li brata ili sestru, a zatim bi mu priopćili da se taj ili ta nalaze u problemima te da im treba hitno dostaviti novac. U razgovoru bi dali upute kojim putem i komu da se prebaci novac. Na sreću, prevaranti do sada nisu imali uspjeha, jer su na vrijeme razotkrivene njihove namjere.

Djelatnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu u ozbiljnim slučajevima postupaju na drugačiji način i ne nazivaju hrvatske državljane telefonskim putem da bi od njih tražili da uplate novac za bilo koga.  Za pretpostaviti je da bi u naredno vrijeme moglo biti još ovakvih pokušaja, pogotovo jer je blagdansko vrijeme i prevaranti ciljaju na osjećaje žrtava stvarajući privid da se njihovi bližnji nalaze u teškoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga još jednom pozivamo sve one hrvatske državljane koji se nađu u situaciji da ih netko nazove, predstavi se kao službenik Generalnog konzulata u Stuttgartu i od njih zatraži da uplate ili donesu novac, da zapišu podatke o osobi koja ih zove, broj telefona s kojeg ih se zove te da istoga trenutka obavijeste najbližu policijsku postaju, a mogu i nas u GK RH u Stuttgartu'', piše u dopisu kojeg potpisuje generalni konzul Ivan Sablić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo