RTL NA PRIJELAZU MALJEVAC / Migranti će još jednu noć provesti na otvorenom: U Hrvatsku ne mogu, a iz kampa uz granicu ne žele otići

Granični prijelaz Maljevac zatvoren je više od 30 sati

25.10.2018.
20:53
VOYO logo

Djeca, žene, muškarci. 150 migranata i dalje je na granici. U Hrvatsku ne mogu, a iz kampa kojeg su podigli uz kordon bosanske policije ne žele otići pa se pregovori koji traju cijeli dan nastavljaju. 

"Ono što je definitivno je da oni neće ostati na ovom lokalitetu i mi na sve moguće načine pokušavamo da ih uvjerimo da se sklone s ove lokacije. Međutim, naravno oni će biti uklonjeni i mi se nadamo da to neće podrazumijevati policijsku silu", kaže Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH.

Rasplet situacije danas su čekali. Nakon jučerašnjeg proboja kroz bosansku policiju
i gađanja hrvatske policije kamenjem, stotinjak migranata još sinoć se povuklo. Onima koji su na granici ostali danas se priključilo još 30-ak migranata. Sve nadzire više od pedeset bosanskih policajaca, ali i kordon hrvatske policije. No granica ostaje zatvorena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku ne postoje uvjeti kojima se može jamčiti sigurnost osoba, putnika i imovine koja prometuje tim dijelom granice između Hrvatske i BiH", kaže Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Iz Bosne i Hercegovine upozoravaju da s migrantima nemaju kamo jer su prihvatni centri prepuni. Čak i onaj kod Sarajeva koji je jučer otvoren. Rješenje je zato tražio krizni stožer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjet ćemo koliko ćemo još moći proširiti te kapaciete, ja se nadam da ćemo ukupno kroz ovih nekoliko prihvatnih centara  proširiti kapacitet za oko dvije tisuće ljudi", kaže Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Od početka godine kroz BiH je prošlo oko 20 tisuća migranata, a trenutno ih je na njihovom teritoriju oko 5 tisuća. Na istočnu granicu preko koje ulaze u zemlju uskoro će stići i dodatni policajci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još pet tisuća migranata nalazi se s druge strane, u Srbiji, a rute kojima putuju dogovaraju preko društvenih mreža.

"I jednog trenutka preko tih velikih grupa je došlo do ideje da iz nekog beznađa i pokušaja da prevaziđu trenutni položaj izrodila se ideja da se pokrenu i pokušaju ući u susjedne zemlje, prema EU", objašnjava Radoš Đurović, direktor Centra za pomoć i zaštitu tražiteljima azila u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To žele i ovi ljudi koji već dvije noći spavaju pod otvorenim nebom, a čini se, pripremaju se i za treću. Uz zatvorenu granicu i dva kordona policije.

Hrvatska i dalje ne želi otvoriti GP Maljevac 

RTL-ov reporter Petar Panjkota dan je proveo na graničnom prijelazu Maljevac koji je zatvoren više od 30 sati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je prijelaz i dalje zatvoren?

"Zato jer hrvatska strana ne dopušta  njegovo otvaranje, kažu da sigurnosna situacija još nije takva da bi se on mogao otvoriti, to je u suprotnosti s onim što cijeli dan ovdje slušam. Pomoćnik ministra Granične policije BiH mi je rekao kako se prijelaz mogao još jutros otvoriti. S bosanske strane kažu da su omogućili sigurno prometovanje tom cestom. Migranti su, kao što možete vidjeti, već zapalili vatru, definitivno će noć provesti ovdje. Ima ih 100-150. Tijekom dana su bili mirni, nije bilo nikakvih incidenata. Na sva pitanja i zahtjeve policije su odgovarali i pomicali se kako su od njih i tražili, ali su isto tako rekli da se s ovog mjesta ne miču. Došli su bliže EU nego što su ikad bili i nije čudo da se ne misle maknuti. S njima se ni nema kamo, svi prihvatni centri su prekapacitirani. Najavljuje se da bi se mogao otvoriti centar kod Bihaća, ali tamošnji stanovnici su već rekli da se ne slažu s time. Nema međunarodnih institucija ni volontera koji bi ovim ljudima dao hranu i piće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo