SIGURNOSNA PITANJA / Mike Pompeo stiže u Europu, svratit će i u susjedstvo: Tema je 5G mreža

Image
Foto: AP Images

Cilj je, izmđu ostalog, naglasiti važnost sigurnih digitalnih mreža na razini EU i NATO-a

6.8.2020.
15:06
AP Images
VOYO logo

Američki državni tajnik Mike Pompeo posjetit će idućeg tjedna u sklopu svoje europske turneje i Sloveniju, a tom će prilikom Slovenija i SAD potpisati zajedničku izjavu o sigurnosnim uvjetima za uvođenje mobilne mreže 5G, potvrdilo je u četvrtak slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Image
GLOBALNA (NE)SIGURNOST /

Pompeo poziva NATO: 'Rusija i Kina su prijetnje, moramo se prilagoditi'

Image
GLOBALNA (NE)SIGURNOST /

Pompeo poziva NATO: 'Rusija i Kina su prijetnje, moramo se prilagoditi'

Izjavu će potpisati Pompeo i slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar, a cilj posjeta američkog državnog tajnika je prvenstveno "potvrditi i produbiti prijateljske, savezničke i partnerske odnose" dviju država, objavilo je slovensko ministarstvo u izjavi za javnost.

Isto tako, navodi se u priopćenju, posjet američkog državnog tajnika namijenjen je učvršćenju bilateralnog političkog dijaloga na visokoj razini, te jačanju suradnje na gospodarskom i drugim područjima.

Pompeo je u srijedu objavio da odlazi na europsku turneju tijekom koje će posjetiti Češku, Sloveniju, Austriju i Poljsku.

Prema slovenskoj agenciji STA, nacrt zajedničke izjava o sigurnosnom protokolu za uvođenje mreže 5G navodno predviđa sigurnosnu provjeru korporacija koje nude takvu tehnologiju, kako u pogledu transparentnost njihove vlasničke strukture, poštovanja intelektualnog vlasništva i transparentnosti korporativnog upravljanja, a iako se u njoj ne spominju Kina i Huawei očito je da se radi o interesu SAD-a da se isključi kineski tehnološki gigant kao konkurent pri uvođenju te tehnologije.

Slične je zajedničke izjave SAD već potpisao s Poljskom, Rumunjskom, Estonijom i Latvijom, a cilj je izjave među ostalim naglasiti važnost sigurnih digitalnih mreža na razini Europske unije i NATO saveza, navode slovenski mediji.

Procjenjuju da je Pompeov posjet iznimno značajan za Sloveniju u kojoj posjete američkih dužnosnika na tako visokoj razini nije bilo više od 10 godina, ali i za slovensku koalicijsku vladu koju vodi Janez Janša koji je prijašnje vlade s dominacijom lijevih stranaka često optuživao da su zanemarile odnose s SAD-om i transatlantsko partnerstvo u okviru NATO saveza, te modernizaciju vojske i investicije u vojnu opremu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo