u zatvoru u Estoniji / Milan Martić dao prvi intervju nakon 24 godine: 'Zagreb sam granatirao iz očaja'

Image
Foto: ICTY

'Uvjetno se može reći da sam bio prva žrtva pojave neofašizma u svijetu'

8.9.2019.
16:38
ICTY
VOYO logo

"Udar na Zagreb bio je jedini način da bar pokušam upozoriti Zagreb da ćemo svim raspoloživim sredstvima braniti te nedužne ljude", kazao je nekadašnji predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine i ratni zločinac Milan Martić u prvom intervjuu nakon 24 godine. Martić se nalazi u zatvoru Vangala u Tartuu u Estoniji na izdržavanju 35-godišnje kazne za ratne zločine.

"Uvjetno se može reći da sam bio prva žrtva pojave neofašizma u svijetu. Dogodila se akcija 'Bljesak', kada su ustaše 1. i 2. svibnja 1995. doslovno pregazile Zapadnu Slavoniju, a pomoći nam nije bilo niotkuda. Naređenje da se gađa Zagreb kao upozorenje donijeto je iz očaja, kada sam dobio informaciju o stotinama pobijenih Srba, među kojima je bilo 57 žena i devetero djece", objasnio je za Novosti.rs. Inače, u napadu na Zagreb te je godine poginulo sedmero ljudi, a ozlijeđeno ih je 181.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je Martić i da tijekom operacija Bljesak i Oluja JNA nije ništa poduzela da ih zaštiti, a pomoć nije stigla ni od Republike Srpske, iako su s Palama imali dogovor o zajedničkoj obrani.

Kada je osuđen sudom u Hagu presjedao je Bakone Moloto koji je u kasnijem procesu oslobodio današnjeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja. Martić kaže da nikada neće zaboraviti Molotovo pitanje tijekom suđenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitao me zašto se sami nismo iselili u Srbiju jer bi nas Krajišnike tamo priznali kao narod te bismo tako skratili muke i sebi i Hrvatima. Ni Ante Pavelić se bolje ne bi sjetio", rekao je za Novosti.rs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo