Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ISPRAVLJANJE NEPRAVDE

Milanović će odlikovati generale iz BiH, oduševio Rojsa: 'Tako sam sretan kao da su mi se vratili Franjo i Gojko'

Inicijativu je Milanović bez oklijevanja prihvatio na sastanku s Generalskim zborom

Image
Foto: RTL / PIXSELL
Vijesti.hr/ 30.7.2020. u 12:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović najavio je da će na 25. godišnjicu Oluje odlikovati četiri gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Specijalnu policiju Herceg-Bosne za njihovu ulogu u oslobađanju Hrvatske što najveći broj njih doživljava konačnim ispravljanjem nepravde. I to odličje uručit će Milanović za kojega vjerojatno većina generala ili pripadnika HVO-a kao hrvatski birači iz BiH nisu glasovali na izborima.

Image
drugačija proslava

Otkriveni detalji proslave Oluje u Kninu: Milanović ne želi da HOS bude dio protokola, govor će držati i Gotovina

Image
drugačija proslava

Otkriveni detalji proslave Oluje u Kninu: Milanović ne želi da HOS bude dio protokola, govor će držati i Gotovina

Tu je inicijativu Milanović prihvatio u petak na sastanku s Generalskim zborom, a ceremonija dodjele odličja održat će se u Kninu 4. kolovoza. Odličja će biti uručena zapovjednicima Prve gardijske brigade Bruno Bušić, generalu Antonu Luburiću, Druge gardijske brigade generalu Stanku Baji Sopti, Treće gardijske brigade Jastrebovi generalu Iliji Nakiću, četvrte Gardijske brigade Sinovi Posavine brigadnom generalu Mati Bilonjiću te zapovjedniku Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne Zlatanu Miji Jeliću.

Milanović je upitan za neka od spornih imena s popisa istaknuo da je riječ o odlikovanjima postrojbama, a ne pojedincima.

Najuporniji u realizaciji ove inicijative bio je upravo general Ljubo Ćesić Rojs koji je prije godinu dana sličan dopis uputio Uredu predsjednika: ''Moje je srce veliko. U ime Hrvatskog generalskog zbora, Pavao Miljavac je kao predsjednik taj dopis uputio prije točno godinu dana. Postrojbe HVO-a će sada biti ravnopravne kao što su bile u Oluji. Tako sam sretan kao da su mi se vratili Franjo i Gojko. Ponosan sam jer je tu 12.000 pripadnika HVO-a i Specijalne policije HR Herceg-Bosne'', rekao je Rojs za Večernji list.

Pojasnio je da je Milanović bez oklijevanja prihvatio inicijativu: ''Moram vam priznati da nisam imao ugodniji razgovor. Predsjednik Milanović, koji je fajter, oduševio me. Obećao je da će se uloga HVO-a vrednovati i ispunio obećanje''.

Rojs je podsjetio na izvještaj predsjednika Franje Tuđmana iz 1996. godine kako je više od 11.500 pripadnika HVO-a sudjelovalo u oslobodilačkim operacijama zajedno s više od 12.000 pripadnika Hrvatske vojske. Oslobađanje Hrvatske je zapravo započelo akcijom Cincar kada su 1994. godine oslobođeni Kupres i kupreška visoravan te se počelo s nizom operacija čiji je cilj bio okruženje srpskih snaga na području Krajine i njihova odsijecanja od BiH i Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stanko Baja Sopta bio je zapovjednik 2. gardijske brigade koja je sudjelovala u desecima akcija i operacija. Svake je godine u Kninu: ''Gardijske brigade HVO-a sudjelovale su kao okosnica glavnih snaga u oslobodilačkim operacijama Republike Hrvatske na području jugozapadne Bosne. HVO je vezivao velik dio srpskih snaga na sebe što je olakšalo prodor Hrvatske vojske u Oluji''. Po njegovim riječima, Hrvatske snage, koje su slomile srpsku agresiju na Hrvatsku i BiH, bile su presudne i za okončanje rata te sprječavanje novoga genocida: ''Hrvatske snage su praktično završile misiju UN-a i deblokirale zaštićenu zonu Bihaća. Ono što se dogodilo Srebrenici i Žepi zajedničkom misijom hrvatskih snaga spriječeno je u Bihaću''.

Upitan je li time djelomično ispravljena nepravda i od zaborava oteta uloga HVO-a, Sopta je istaknuo kako je ključni dokument za to bilo obraćanje predsjednika Tuđmana iz 1996. godine u kojoj je precizno navedena uloga HVO-a. ''Mi smo 29. srpnja 1995. zauzeli Bosansko Grahovo, Glamoč i izašli prema Vitorogu koji je dominanta planina. Uloga HVO-a bila je velika i u strateškom i vojnom smislu''.

Upravo se čita

Image
evakuiran hotel i bazeni

Direktor Termi Tuhelj: 'Dostavljač je greškom usipao kiselinu, došlo je do reakcije, sve se proširilo...'

General Ilija Nakić, koji je zapovijedao 3. gardijskom brigadom, ocijenio je da se radi o ispravljanju nepravde prema Hrvatskom vijeću obrane: ''Rekao bih da je ovo ispravljanje nepravde prema Hrvatskom vijeću obrane. HVO je cijelu 1994. i 1995. godinu držao desnu stranu Livanjskog polja. Kako je god bilo vojniku HV-a na Dinari, tako je bilo i pripadnicima HVO-a na Goliji. U svemu smo posve ravnopravno sudjelovali u operacijama oslobađanja Hrvatske. Godinama nas nisu smjeli ni spomenuti, a sada smo sretni što se stvari mijenjaju''.

''Ključne operacije odvijale su se na prostoru BiH. Mi smo bili hrvatske snage, to najbolje govori o našem zajedništvu u ratu'', rekao je i dodao kako očekuje da se to zajedništvo počne graditi i u budućnosti.

Vijesti.hr/ 30.7.2020. u 12:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
BIZARNO ILI NE?

VIDEO Bizarno! U Kini na COVID testirali žive ribe i rakove! Pogledajte kako im uzimaju briseve

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba