brojna pitanja oko rs / Milanović komentirao moguće sankcije Dodiku: 'Tko u ime Hrvatske bude glasao za te sankcije, za mene je izdajnik!'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Milanović je izjavio kako će neustavna proslava Dana RS-a vlasti proganjati kao "tamna sjenka"

25.1.2022.
16:19
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je "Kraš" povodom 110. obljetnice tvrtke. Sastao se s članovima Uprave i Nadzornog odbora, obišao je tvornicu, nakon čega se obratio novinarima.

Prilikom odgovaranja na novinarska pitanje, dotaknuo se brojnih tema. Među njima i sankcija za Milorada Dodika, koje zagovaraju neki europarlamentarci, među njima i Tonino Picula

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako netko u ime Hrvatske bude glasao za te sankcije, za mene je izdajnik! Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Europskom vijeću, pa nećemo glasati za te sankcije."

Image
osuđuju dodikove postupke /

Europarlamentarci protiv Dodika! Pozivaju na sankcije i obustavu financiranja Republike Srpske

Image
osuđuju dodikove postupke /

Europarlamentarci protiv Dodika! Pozivaju na sankcije i obustavu financiranja Republike Srpske

Uz to komentirao je i odluku vlasti RS-a koji su 9. siječnja  su u Banjoj Luci paradom obilježili Dan Republike Srpske, unatoč činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Milanović je kazao da će ih ta proslava proganjati kao "tamna sjenka", jer su "izabrali najgori mogući datum, kad su Muslimani i Hrvati bili na koljenima... nakon čega su uslijedili grozni zločini":

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To slaviti kao sveto začeće jedne paradržave, politički je nepametno."

Rekao je da su trebali uspostaviti dan na osnovi Daytonskog sporazuma kad je uspostavljena RS. Inače: "Republika Srpska je trebala biti vojno uništena sredinom listopada 1995. kad HV, samo zato što joj je tako sugerirano ili rečeno, nije ušla u Banju Luku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da poštuje to što RS postoji, da je taj dokument potpisao i Franjo Tuđman. Za Milorada Dodika je rekao da nije bio ratno zapovjednik u vrijeme dok su se tamo ubijali Hrvati i Muslimani. Rekao je za sebe: "Ovo govorim kao predsjednik hrvatske države koja je i nacionalna i etnička država, ako tako hoćete, a tako jest."

"On nije šovinist", kazao je dalje za Dodika. Rekao je za njega da je "sugovornik u BH zato što za njega glasaju stotine tisuća". Nasuprot tome za Milorada Pupovca je rekao da "nije bitan", zato što za "njega ne glasa nitko".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo