NA BRDU KOD KRANJA / Milanović navodno ponovno negirao genocid u Srebrenici, pljušte reakcije: 'Njegov govor predstavlja zločin'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U obranu Milanovića stao je navodno jedino Milorad Dodik koji je pokušao opravdati stav predsjednika Hrvatske

14.9.2022.
8:50
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Na radnom ručku predsjednika zemalja Zapadnog Balkana u Sloveniji, u sklopu procesa Brdo Brijuni čiji su domaćini od 2013. Slovenija i Hrvatska, dogodio se svojevrsni diplomatski incident nakon izjave Zorana Milanovića.

Naime, kako je danas objavio beogradski "Danas", Milanović je obraćajući se šefovima država ponovio svoju raniju izjavu kako "ima raznih vrsta genocida, a u Srebrenici nije bio genocid".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu izjavu, izrečenu pred šefovima država Zapadnog Balkana, Milanović je izgovorio i prije nekoliko mjeseci.

Ova informacija potvrđena je i portalu Klix.ba iz diplomatskih izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
posjet bih /

Milanović u Jajcu: 'Ovo što se Hrvatima u BiH događa je lopovluk i otimačina'

Image
posjet bih /

Milanović u Jajcu: 'Ovo što se Hrvatima u BiH događa je lopovluk i otimačina'

Nakon ovakve poruke prisutnima se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je upozorio Milanovića da je riječ o negiranju genocida i da dokaze za to ima na sudu u Hagu.

Milanovićevu izjavu kritizirali su i drugi šefovi država, a bili su prisutni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski te Albanije Bajram Begaj. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije sudjelovao na radnom ručku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obranu Milanovića stao je navodno jedino Milorad Dodik koji je pokušao opravdati stav predsjednika Hrvatske.

Kako piše Avaz.ba, Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić reagirao je na Milanovićevu izjavu te kazao da je Milanovićevo negiranje genocida "duboko antiticivilizirajući, dehumanizirajući, neljudski, čin, opasan za mir i stabilnost u BiH i poguban za međunarodnu pravdu i pravo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zgroženi smo njegovim negiranjem genocida. On šalje poruku podrške zločincima, negatorima genocida, revizionistima povijesnih, znanstvenih i sudskih činjenica o jedinom pravno dokazanom genocidu u Europi poslije holokausta, te poruku glorifikatorima presuđenih ratnih zločinaca, ali i onima koji žele uništiti državu BiH. Njegov govor predstavlja zločin i potiče na novi genocid, što je zločin sam po sebi. Milanovićevo negiranje genocida opominje na novi genocid", poručio je Ramić.

Na Milanovićevu izjavu reagirao je i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Potočari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zoran Milanović bi bio obična ljudska slina kad ne bi bio fašističko smeće. I evo zašto vam Izborni zakon nikad neće proći: jer ovaj put znamo da je to uvod u novu i masovniju Srebrenicu", napisao je Suljagić, označio Ured hrvatskog predsjednika i dodao: je**m vam mater.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo