telefonski razgovor / Milanović razgovarao s finskim predsjednikom: 'Hrvati u BiH već godinama su izloženi izbornim manipulacijama'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Finski predsjednik Niinisto pozvao je predsjednika Milanovića u službeni posjet Republici Finskoj, što je hrvatski predsjednik i prihvatio

10.6.2022.
15:03
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović i predsjednik Republike Finske Sauli Niinistö danas su telefonski razgovarali.

Razgovor je inicirao predsjednik Niinistö. Tema je bila aplikacija Finske za članstvo u NATO-u te skorašnji sastanak šefova država i vlada NATO-a koji će se održati krajem lipnja u Madridu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Milanović prenio je finskom predsjedniku svoje stavove o širenju NATO-a, pri čemu je rekao kako se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO, ali ga je istovremeno upoznao s ozbiljnom političkom krizom u Bosni i Hercegovini koja prijeti opstanku Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i ujedno ugrožava nacionalne interese Republike Hrvatske.

Predsjednik Milanović iscrpno je informirao predsjednika Niinista kako su Hrvati u BiH već godinama izloženi izbornim manipulacijama te sada opet prisiljeni sudjelovati na izborima prema neustavnim izbornim pravilima, izvijestili su iz Ureda predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GRADOVI PUNI /

Provjerili smo što kažu građani, ali i sociolog o grafitima protiv Milanovića. 'Sinjski udbaš'

Image
GRADOVI PUNI /

Provjerili smo što kažu građani, ali i sociolog o grafitima protiv Milanovića. 'Sinjski udbaš'

Hrvatima u BiH uskraćena je mogućnost biranja svojih legitimnih predstavnika u tijela vlasti, što je protivno slovu i duhu Daytonskog sporazuma te diskriminira Hrvate kao konstitutivni narod BiH, objasnio je predsjednik Milanović u telefonskom razgovoru predsjedniku Finske. Interes je Hrvatske, istaknuo je predsjednik Milanović, politički i sigurnosno stabilna BiH u kojoj će sva tri konstitutivna naroda moći birati svoje legitimne predstavnike, što bi trebao biti i interes Europske unije i NATO-a.

Republika Hrvatska očekuje razumijevanje svojih partnera u EU i NATO-u za potrebu zaštite prava Hrvata u BiH i time zaštite svojih nacionalnih interesa, uključujući razumijevanje Finske koja je hrvatski partner u EU, rekao je predsjednik Milanović u razgovoru predsjedniku Niinistu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom telefonskog razgovora, finski predsjednik Niinisto pozvao je predsjednika Milanovića u službeni posjet Republici Finskoj, što je hrvatski predsjednik i prihvatio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo