PANDEMIJA KORONAVIRUSA / Milijun zaraženih u Njemačkoj: Od idućeg tjedna okupljanja do pet ljudi, mjere ostaju i u siječnju

Image
Foto: AP Images

Od 1. prosinca privatna okupljanja bit će ograničena na pet ljudi, sa sadašnjih 10

27.11.2020.
9:47
AP Images
VOYO logo

U Njemačkoj je od početka pandemije koronavirusa zaraženo više od milijun osoba, a dnevni broj umrlih dosegao je rekordnih 426 slučajeva, pokazuju podaci instituta Roberta Kocha (RKI) objavljeni u petak.

Brojke odražavaju stvarnost da je Njemačka u najboljem slučaju održavala nove zaraze stabilnima, ali da to nije dovoljno za ublažavanje mjera i uklanjanje rizika od preopterećenih bolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa povećao se za 22.806 te iznosi 1,006.394 slučaja, prema podacima RKI-a. Broj smrtnih slučajeva u 24 sata povezanih s koronavirusom porastao je za rekordnih 426 na ukupno 15,586.

Barovi, restorani, kazališta i fitness dvorane su zatvoreni, ali škole i trgovine ostaju otvorene. Od 1. prosinca privatna okupljanja bit će ograničena na pet ljudi, sa sadašnjih 10.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preko Božića, taj će broj porasti opet na dopuštenih 10 osoba u većini od 16 saveznih država, ne računajući djecu u dobi do 14 godina, premda su obitelji pozvane da izbjegavaju društvene kontakte tjedan dana prije posjeta.

Glavni grad Berlin, jedan od najteže pogođenih u Njemačkoj, rekao je da neće ublažiti ograničenja preko Božića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka će se vjerojatno morati pridržavati mjera za suzbijanje pandemije i u siječnju, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka pozvala je u četvrtak u obraćanju Bundestagu građane Njemačke da ustraju u daljnjoj borbi protiv pandemije koronavirusa i da se pripreme na teške mjesece koji dolaze, označivši borbu protiv pandemije najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je pozvala na solidarnost građana, posebice u ovom predblagdanskom i blagdanskom razdoblju.

"Upravo sada kada toliko mislimo na Božić i prijelaz u novu godinu, moja je želja da smo još više zajedno i da smo tu jedni za druge. Ako nam to uspije, onda ćemo izići iz krize", rekla je Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je rekla kako velike nade polaže u cjepiva i prikupljena saznanja o virusu, ali i činjenicu da se najveća većina građana drži propisanih mjera.

"Cjepiva neće odmah riješiti probleme, ali su svjetlo na kraju tunela", rekla je Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo