'bez doprinosa pravdi' / Milorad Dodik: 'Izravni prijenos samoubojstva najbolje opisuje karakter i ozbiljnost Haaškog suda'

Image
Foto: AP

'Jučerašnji rasplet suđenja najstrašnija je ilustracija funkcioniranja te pravosudne institucije koja je posijala novo sjeme razdora u BiH i sve nas zajedno dodatno udaljila od pomirenja', smatra Dodik

30.11.2017.
16:00
AP
VOYO logo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pridružio se u četvrtak komentarima o ishodu suđenja šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine konstatirajući kako je to dokaz da Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nije doprinio utvrđivanju istine i pravdi i kako će nakon njegova zatvaranja ostati četiri istine o ratnim zbivanjima - srpska, hrvatska, bošnjačka i "haaška".

"Izravni prijenos samoubojstva (Slobodana Praljka) jučer u sudnici Haaškog suda najbolje opisuje karakter, ozbiljnost i namjere tog suda. Možda je to i najstrašnija ilustracija funkcioniranja te pravosudne institucije koja je posijala novo sjeme razdora u BiH i sve nas zajedno dodatno udaljila od pomirenja", kazao je Dodik za novinsku agenciju RS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponudio je i 'originalno' viđenje uzroka optužnice i presude koja je izrečena Jadranku Prliću i ostaloj petorici. Sve je to, smatra Dodik, rezultat činjenice da je političko vodstvo Hrvata u BiH od 1991. godine "previše kombiniralo" pa je propuštena prilika za održanje Herceg-Bosne, a da je ona opstala ne bi bilo ni suđenja.

"Mislim da su se oni u političkim kalkulacijama od raspada nekadašnje Jugoslavije do danas 'prekombinirali'. Prvo su jasno podržali referendum o samostalnosti BiH, onda su nakon par godina ratovali protiv muslimana, a epilog tog ratovanja vidite u jučerašnjim presudama", rekao je Dodik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik Republike Srpske nezadovoljan je ipak jer su u komentarima presude s hrvatske strane stizala podsjećanja o tome tko je zapravo odgovoran za rat u BiH i agresiju na tu državu te tvrdi kako nema nikakve odgovornosti Srba za ratna stradanja.

"Nema tu nigdje Srba i apsolutno je nekorektno da bilo tko s tim povezuje Srbe, Republiku Srpsku ili Srbiju", zaključio je Dodik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo