ponovo negirao genocid / Milorad Dodik: 'Srbi su oduvijek bili okruženi neprijateljima koji su ih pokušavali istrijebiti i raseliti'

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Kaže i da Srbi 'ne mogu živjeti s ljudima s kojima kroz stoljeća imaju samo stradanja'

2.7.2022.
16:12
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u subotu je najavio kako će se usprotiviti bilo kakvim reformama kojima bi se izmijenio Daytonski ustroj te zemlje, a istodobno je ponovo osporio razmjere genocida što su ga u Srebrenici 1995. godine nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

U govoru kojega je održao u Bratuncu u istočnoj Bosni gdje je organizirana komemoracija Srbima koji su tamo poginuli tijekom rata od 1992. do 1995. godine Dodik je sudbinu tih ljudi okupljenima ponudio kao dokaz da Srbi "ne mogu živjeti s ljudima s kojima kroz stoljeća imaju samo stradanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potužio se zbog toga što nisu procesuirani odgovorni za stradanje Srba u istočnoj Bosni te je ustvrdio kako je na djelu propaganda kojom se pokušava dokazati da je u Srebrenici u srpnju 1995. godine ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka.

Ignorirajući brojne presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Dodik je izjavio kako niti jedan sud nije dokazao broj žrtava te je iznio tezu kako je nakon pada Srebrenice ubijeno najviše tri i pol tisuće njenih stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'SVAŠTARSKA ZEMLJA' /

Ustavni sud BiH poništio deklaraciju o odcijepljenju Republike Srpske, Dodik: 'To mi djeluje neozibljno'

"Ne možemo prihvatiti tu prijevaru", kazao je Dodik koji je u petak potvrdio da će se na listopadskim izborima natjecati za dužnost predsjednika Republike Srpske a na skupu u Bratuncu na kojemu je bio i srpski patrijarh Porfirije praktično je već počeo svoju izbornu kampanju.

Povlačeći crtu od osmanskih osvajanja, preko vladavine Austro-ugarske i Drugog svjetskog rata pa sve do raspada bivše Jugoslavije 90-ih godina prošlog stoljeća Dodik je ustvrdio kako su kroz cijelu povijest Srbi bili okruženi neprijateljima koji su ih pokušavali istrijebiti i raseliti a danas su za zapad loš narod koji valja stalno ugnjetavati i nametati mu krivnju koja ne postoji pa stoga danas moraju živjeti u državi koju ne žele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zgurani smo u BiH ne (našom) voljom", kazao je Dodik ističući kako je Republika Srpska formirana 1992. da bi bila neovisna država a potom je na silu utjerana u "sklepanu BiH".

Tvrdi kako se Srbima neutemeljeno nameće krivnja za posljednji rat u BiH kao i za sadašnju političku krizu u zemlji odnosno secesionističke planove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je kako RS trenutačno nije na putu odcjepljenja no u BiH može ostati samo ukoliko će ta država nastaviti funkcionirati kao Daytonska tvorevina.

"Nećemo biti u BiH ako ona nije Daytonska. Ne treba nam europska BiH ako ona nije dejtonska", kazao je Dodik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo