GOST RTL-A DANAS / Ministar Božinović prvi put odgovorio što europska politika prema migrantima znači za Hrvatsku

Dogovoreno je i ograničavanje kretanja migranata unutar EU, jačanje vanjskih granica i veća financijska sredstva za Tursku, Maroko i druge sjevernoafričke zemlje

29.6.2018.
18:55
VOYO logo

Lideri Europske Unije nakon cjelonoćne rasprave ipak su postigli kompromis.

Dogovorili su da će migranti s brodova biti primljeni u zatvorene centre za azil u zemljama članicama koje to žele. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovoreno je i ograničavanje kretanja migranata unutar EU, jačanje vanjskih granica  i veća financijska sredstva za Tursku, Maroko i druge sjevernoafričke zemlje radi sprečavanja ilegalnih migracija prema Europi.

“Sve u svemu, rekao bih da smo zadovoljni. Bili su ovo dugi pregovori, kao što i sami vidite, ali od sada pa nadalje Italija više nije sama, a to je ono što smo tražili”, bio je samouvjeren talijanski premijer, Giuseppe Conte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Angela Merkel bila je ipak nešto skromnija.

“Optimistična sam nakon današnjeg dana, sad stvarno možemo dalje raditi iako moramo dosta naopraviti kako bi prešli preko stvari o kojima imamo različito mišljenje”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanka je optimističan bio i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je najavio nove donacija za Afrikance.

“Mi ćemo na Vladi donjeti odluku o novih 300 tisuća eura za Afriku, već smo do sada dali 3 puta po 100 tisuća eura, a što se tiče cijena za Tursku, ukupno smo u prvoj tranši dužni 5.9 milijuna eura, prema obrocima smo dali nešto više od 4 milijuna, a platit ćemo sve što nas ide i u drugu tranšu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Bruxelleskom dokumentu o migrantima zasada nema puno pojedinosti. Više su to smjernice ili popis lijepih želja koje ovise o realizaciji. Dvije su ključne točke. Uspostava dobrovoljnih centara za migrante na području EU, te koncept regionalnih platformi za iskrcavanje.

Što to konkretno znači za Hrvatsku, doznajte od našeg Zoltana Kaboka koji se javio uživo u program RTL-a Danas te intervjuirao ministra MUP-a Davora Božinovića:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIŠE POGLEDAJTE U VIDEOPRILOGU:

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo