Dvodevni posjet / Ministar Božinović stigao u Ankaru: Nakon polaganja vijenca slijedi susret s turskim kolegom

Image
Foto: Vijesti.hr

Ministar Božinović će se u utorak susreti s turskim ministrom unutarnjih poslova Sulejmanom Sojluom

29.1.2019.
11:40
Vijesti.hr
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović stigao je u Ankaru u službeni posjet. Odmah po dolasku zagrebačka je delegacija obišla mauzolej Ataturka gdje je položen vijenac. 

Ministar Božinović će se u utorak susreti s turskim ministrom unutarnjih poslova Sulejmanom Sojluom, a u srijedu posjetiti kampove za izbjeglice Nizip, Kilis Elbeyli i Kilis Oncupinar na sirijskoj granici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica ministara susrela su se na marginama UN-ove konferencije u Marakešu gdje su razgovarali o bilateralnim odnosima i jačanju suradnje u području sigurnosti i upravljanja migracijama, kada je Soylu pozvao Božinovića u službeni posjet.

Pitanje nezakonitih migracija

U MUP-u ističu da je posjet prilika da se uz pitanje nezakonitih migracija rasprave i druge sigurnosne teme te područja u kojima Hrvatska i Turska mogu jačati suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ministar Božinović stigao u Ankaru: Nakon polaganja vijenca slijedi susret s turskim kolegom

Image

Ministar Božinović stigao u Ankaru: Nakon polaganja vijenca slijedi susret s turskim kolegom

S obzirom na činjenicu da Hrvatska u sklopu instituta preseljenja prihvaća sirijske izbjeglice iz Turske koja podnosi najveći teret u zbrinjavanju sirijskih izbjeglica, Turska je ključan partner Europske unije i Republike Hrvatske u upravljanju migracijskim tijekovima na istočno-mediteranskoj ruti, ističu u MUP-u.

Važnost kvalitetne suradnje s turskim vlastima, dodaju, nužna je u smislu boljeg upravljanja nezakonitim migracijama, sekundarnim kretanjima kao i nadzora krijumčarskih mreža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jačanje suradnje

Na sastanku u Marakešu Sojlu je istaknuo da je Turska, koja u svojim kampovima zbrinjava najviše izbjeglica, samo 2018. spriječila preko 270.000, a godinu ranije 170.000 migranata u pokušaju nezakonitih prelazaka granice. Mnogi migranti su vraćeni u Pakistan i Afganistan od kuda ih najviše dolazi na putu u EU, a istovremeno je u Tursku stiglo dodatnih 265.000 Sirijaca.

Božinović je tada predložio jačanje suradnje te razmjenu informacija i iskustava s obzirom na odlične bilateralne odnose dviju zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo