na NATO summitu / Ministar obrane BiH: 'Milanovićeve izjave su fijasko! Neprimjereno je vezati Švedsku i Finsku uz izborni zakon'

'Mislim da su njegovi govori neuravnoteženi i nepotrebni. Ne slažem se s onim što on govori', kazao je

30.6.2022.
15:06
VOYO logo

Drugog dana NATO summita, koji se održava u Madridu, organiziran je sastanak na kojoj su učestvovali ministri odbrane zemalja članica NATO-a i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, kao predstavnika jedine zemlje partnera koja je učestvovala na ovom događaju.

Tema skupa je bila Zapadni Balkan sa posebnim naglaskom na jačanje suradnje između Zapadnog Balkana, odnosno BiH i NATO, kao i stvaranje što boljeg sigurnosnog okruženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom početku, skupu se obratio ministar odbrane BiH Sifet Podžić, koji je izrazio zadovoljstvo što je dio ovako eminentnog skupa i da je sretan što je mogao potvrditi da je BiH donijela dobru odluku kada je za svoje strateške ciljeve postavila članstvo u NATO i EU.

Image
'SVAŠTARSKA ZEMLJA' /

Ustavni sud BiH poništio deklaraciju o odcijepljenju Republike Srpske, Dodik: 'To mi djeluje neozibljno'

Image
'SVAŠTARSKA ZEMLJA' /

Ustavni sud BiH poništio deklaraciju o odcijepljenju Republike Srpske, Dodik: 'To mi djeluje neozibljno'

Kasnije se Podžić imao poseban biefing za novinarei kazao kako je Bosna i Hercegovina dobila isti status kao i zemlje članice NATO-a, kojima od 24. veljače prijeti ruska agresija na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od ukupno 30 prisutnih ministara, njih 25 govorilo je o našoj zemlji, a izrazili su jednoglasnu podršku Bosni i Hercegovini", rekao je ministar obrane BiH i dodao:

"Dobio sam čvrsta uvjerenja da saveznici pripremaju adekvatan odgovor na takav scenarij. To je njihova obveza i prema Daytonskom sporazumu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski novinari upitali su ministra Podžića o tvrdnjama predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da je BiH nestabilna zemlja, te da kao takva predstavlja sigurnosnu prijetnju Hrvatskoj.

Podžić je rekao da je Milanović imao fijasko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da su njegovi govori neuravnoteženi i nepotrebni. Ne slažem se s onim što on govori, a ne slaže se ni moj kolega ministar Banožić. Imamo dugu granicu s vašom zemljom i nastojimo održavati bliske prijateljske odnose. Uplitanje koje vidimo je nepotrebno i kontraproduktivno za Hrvatsku i očito je da Milanović sada pokušava izliječiti neke svoje frustracije", kazao je.

"Bilo je neprimjereno vezati ulazak Švedske i Finske uz izborni zakon, a to se predsjedniku Hrvatske vratilo kao bumerang. I bilo je potpuno nepotrebno", odgovorio je Podžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Milanovićeve tvrdnje da je Bosna i Hercegovina nestabilna i moguće opasna, Podžić ima kontra argument.

"Da budemo potpuno iskreni da je to tako ne bismo mi bili jedina zemlja članica MAP i na korak do punopravnog članstva u NATO. Valjda bi nam NATO rekao da smo nestabilna zemlja i mi na vas ne računamo, a dešava se suprotno. Mislim da je predsjednik Milanović mislio ostvariti neke druge stvari preko ovog summita, ali kao što vidite svi njegovi pokušaji završavaju fijaskom", poručio je Podžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar obrane BiH najavio je da će njemački parlament idući tjedan glasati o tome hoće li poslati 50 njemačkih vojnika u BiH, u sklopu EUFOR-a. Pozdravio je i najavu britanskog premijera Borisa Johnsona da će poslati svoje vojnike u zemlju.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo