'Pravda za Davida' / Ministar policije RS: 'Nitko od policajaca na Trgu krajine nije tukao nikakvu djecu'

Image
Foto: AP Images

Na brojnim je snimkama dokumentirano što se zbivalo tijekom prosvjeda, pritom su i palicama tukli okupljene

29.1.2019.
15:42
AP Images
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač ustvrdio je u utorak kako njegovi policajci nikada nisu primijenili silu protiv pripadnika prosvjedne skupine "Pravda za Davida", optuživši ljude koji su prosvjedovali u Banjoj Luci da su oni zapravo tukli policiju, a istodobno je zanijekao kako postoji zabrana okupljanja na središnjem banjolučkom trgu iako policija tamo dežura već tjednima i nikome ne dopušta zadržavanje.

"Nitko od policajaca na Trgu krajine nije tukao nikakvu djecu", izjavio je Lukač na sjednici Narodne skupštine RS, na kojoj je zastupnik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović zatražio objašnjenje o razlozima primjene sile nad prosvjednicima u Banjoj Luci 25. i 30. prosinca prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada su održani prosvjedi pripadnika skupine "Pravda za Davida" koji su tražili da se napokon otkrije istina o smrti mladića koji je pronađen mrtav još u ožujku prošle godine, a do danas se ne zna kako je nastradao i jesu li utemeljene sumnje da je ubijen i da se taj zločin pokušava prikriti.

Na brojnim snimkama kojima je dokumentirano što se zbivalo tijekom prosvjeda u Banjoj Luci vidjelo se kako interventna policija nasrće na prosvjednike i tjera ih s gradskog trga i ulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom su palicama tukli okupljene, među kojima je bilo i djece, no ministar Lukač i dalje bez ustezanja tvrdi kako se to zapravo nije dogodilo.

Kazao je kako su tada policajci mogli "polomiti" prosvjednike da su htjeli, ali su se suzdržavali, te je konstatirao kako bi u sličnim slučajevima u Americi policajci sigurno pucali u gomilu i za to ne bi bili kažnjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo tada mogli poslati svu silu policije koja je bila tamo da 'polomi te nasilnike' ali nismo to uradili, čak i kada je bio napad na policajca", kazao je Lukač.

Nakon nasilnog rastjerivanja prosvjedne šetnje skupine "Pravda za Davida" 30. prosinca banjolučka Policijska uprava objavila je kako im izriče trajnu zabranu okupljanja, no ministar sada tvrdi kako ni to nije točno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takvo rješenje nije doneseno i ne može biti, jer to zakon ne predviđa", izjavio je Lukač ali je zapravo potvrdio da vlast više ne dopušta prosvjede, a to je učinio ponudivši krajnje bizarno tumačenje trenutačnog stanja odnosno prava na prosvjede.

Kazao je kako nikakav zahtjev za ovo okupljanje zapravo nije podnesen pa okupljanje stoga ne može ni biti zabranjeno, ali je odmah dodao kako će okupljanja svakako biti zabranjena ako nisu prijavljena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada se ljudi nelegalno okupljaju, MUP zabranjuje takva okupljanja", kazao je ministar policije RS neizravno potvrdivši kako je na taj način nametnuta zakonska "siva zona", a vlast u RS-u sebi prisvojila neograničeno pravo ograničavati slobodu mišljenja i izražavanja.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo