u tri izbjeglička logora / Ministar sigurnosti BiH kaže da 100 muškaraca i 160 žena i djece čekaju povratak u BiH iz Sirije

Image
Foto: Vijesti.hr

Dragan Mektić dodao je kako nema preciznijih informacija o tome što je trenutno s tim osobama

31.10.2019.
21:41
Vijesti.hr
VOYO logo

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini dobile su informaciju da se u tri izbjeglička logora na području Sirije nalazi stotinu muškaraca te 160 žena i djece koji se mogu povezati s BiH i teorijski imaju pravo na povratak u tu zemlju. To će im se omogućiti samo ako se potvrdi da je doista riječ o osobama s bosanskohercegovačkim državljanstvom, izjavio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kako u četvrtak prenose lokalni mediji.

"Za više desetaka tih osoba poslali smo popis i tražili da po tom popisu isporučuju ljude za koje već imamo ovdje pripremljen kazneni postupak", kazao je Mektić, a prenosi portal RTRS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mektić je dodao kako nema preciznijih informacija što je sada s tim osobama nakon turske intervencije na sjeveru Sirije gdje su bili i neki od logora u kojima su bili zatočeni zarobljenici povezani s islamističkim terorističkim skupinama.

Riječ je o muškarcima protiv kojih su u BiH već otvorene istrage i koji su na Interpolovim crvenim tjeralicama zbog sumnje da su počinili kazneno djelo pridruživanja terorističkim skupinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog turske invazije promijenjen je i prijašnji plan o izručenju devet zarobljenih državljana BiH, a ministar sada kaže kako u Sarajevu nemaju nikakvih informacija što je s tim ljudima i gdje su oni.

"Kakva je situacija u logorima, jesu li oni još tu i što će se dalje događati ne ovisi isključivo o BiH. Mi smo iskazali spremnost primiti svoje državljane, organizirati cijeli taj posao kako bi deportacija bila provedena u suradnji s međunarodnih partnerskim institucijama koje se time bave, ali nemam informacije što se s tim sada zbiva", kazao je Mektić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je kako prioritet ostaje prihvat i procesuiranje tih osoba, a nakon toga bi se pregovaralo kako u zemlju vratiti žene i djecu koji su u logorima u Siriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo