ČETVRTAK - novi dan d / Ministri financija snizuju očekivanja od summita eurozone o Grčkoj

Image
Foto: AP

Grčka je vlada poslala u nedjelju navečer svoj prijedlog za dogovor s vjerovnicima, ali još nije jasno o kakvu je prijedlogu riječ

22.6.2015.
14:44
AP
VOYO logo

Ministri financija zemalja eurozone u svojim izjavama po dolasku na sastanak euroskupine snizuju očekivanja od toga sastanka i summita koji počinje u ponedjeljak navečer te se novi Dan D najavljuje za četvrtak, kada počinje redoviti summit svih zemalja članica EU-a.

"Do sada nismo primili bitne prijedloge iz Atene. Stoga, ministri financija eurozone neće moći adekvatno pripremiti večerašnji summit šefova država ili vlada eurozone", izjavio je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble po dolasku na sastanak euroskupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Euroskupina, koja okuplja ministre financija eurozone, započela je u ponedjeljak sastanak kako bi pripremila summit čelnika zemalja koji dijele zajedničku valutu, a koji počinje u 19.00 sati.

Grčka je vlada poslala u nedjelju navečer svoj prijedlog za dogovor s vjerovnicima, ali još nije jasno o kakvu je prijedlogu riječ. Prve reakcije iz Bruxellesa govorile su da taj prijedlog predstavlja dobru osnovu za nastavak razgovora, a sada Schaeuble kaže da nema ničeg bitno novog u tim prijedlozima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik euroskupine, nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem rekao je da je s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom imao konstruktivan razgovor, ali da "danas definitivno nije moguće ocijeniti grčki prijedlog".

Povjernik za ekonomske i financijske poslove PierreMoscovici rekao je da je "danas važan dan za Grčku, ali da je preostalo još dosta posla".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irski ministar financija Michael Noonan rekao je kako očekuje da će biti potreban novi sastanak euroskupine u četvrtak.

I finski ministar financija Alexander Stubb rekao je da očekuje "vrlo malo od današnjeg sastanka". Dodao je u pregovorima s Grčkom najprije svoju ocjenu moraju dati predstavnici vjerovnika - Europske središnje banke, Komisije i Međunarodnog monetarnog fonda, zatim radna skupina za euro, onda euroskupina i na kraju čelnici zemalja članica eurozone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da bi večerašnji summit mogao biti "samo konzultativni sastanak", ne i onaj na kojem bi se mogla donijeti odluka o Grčkoj.

Bez odobrenja triju institucija (MMF, ECB, Europske komisije) s kojima grčka vlada mjesecima pregovora, "današnji summit će biti tek savjetodavni", rekla je Merkel na sastanku svoje stranke u Magdenbourgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijemci ističu da ima još vremena da se razrade svi detalji do novog summita zemalja članica EU-a koji se održava u četvrtak i petak u Bruxellesu.

Grčka vlada Aleksisa Ciprasa je u nedjelju navečer predala nove prijedloge strukturnih reformi institucijama, koje zahtijevaju precizne obveze izražene u brojkama u zamjenu za deblokiranje novca kako bi se izbjegao financijski krah Grčke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko europskih dužnosnika je u ponedjeljak pozitivno komentiralo grčke prijedloge, ali Schauble ih je po dolasku u Bruxelles ocijenio nebitnima.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo