novo ime do 9. rujna / Ministrica Theresa May koju mnogi nazivaju 'novom Margaret Thatcher' najavila kandidaturu za nasljednicu Camerona

Image
Foto: AP

Do 9. rujna treba biti poznato ime novog premijera kada će glasati 145.000 članova konzervativne stranke između dva finalista

30.6.2016.
7:32
AP
VOYO logo

Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May najavila je u pismu objavljenom u četvrtak u Timesu da će se kandidirati za nasljednicu Davida Camerona i obećala da će okupiti sve Britance. 

Cameron se obvezao podnijeti ostavku ako britanski birači odaberu izlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva što se dogodilo tijesnom većinom na referendumu 23. lipnja.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 9. rujna treba biti poznato ime novog premijera kada će glasati 145.000 članova konzervativne stranke između dva finalista.

"Nakon referenduma prošli tjedan, naša zemlja treba snažnog i priznatog vođu da prođe ovo razdoblje ekonomske i političke nesigurnosti i da dogovori najbolje uvjete za izlazak iz Europske unije", napisala je May.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavila je da želi provesti "radikalni program društvenih reformi", kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo bila "zemlja u službi svih".

"Nekima mora biti jasno da vladanje nije igra, to je ozbiljna stvar sa stvarnim posljedicama na život ljudi", rekla je ciljajući na svog glavnog protukandidata, bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Johnsona koji je bio vodeći među zagovornicima Brexita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Theresu May (59)  je na dužnost ministrice unutarnjih poslova izabrao David Cameron 2010. Ponekad je nazivaju "novom Margaret Thatcher" zbog čvrstih stajališta bilo da se radi o delinkventima, ilegalnim migrantima ili islamističkim propovjednicima.

May je euroskeptik u duši, no nije se zauzela za Brexit jer je ostala odana premijeru Cameronu. U kampanji je odradila minimalni posao i pritom čak branila ograničenje useljavanja, a upravo je to bila glavna tema pristaša izlaska iz Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Times je napisao da je "ona jedina ličnost sposobna ujediniti podijeljenu konzervativnu stranku". 

Kandidati imaju rok do ponoći da podnesu kandidature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo